Financiële ellende dreigt voor deel aflossingsvrije hypotheken

Eén op de zes mensen met aflossingsvrije hypotheken komt in de financiële problemen aan het einde van de looptijd. Zij hebben niet genoeg gespaard om hun hypotheek af te lossen. Een nieuwe hypotheek afsluiten is vaak geen optie.

zelfwoonhuisverkopen koen

Geschreven door: Koen Overschie

Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen.

Ruim een miljoen huishoudens lossen niets af op hun hypotheek, maar betalen alleen de rente. Dat kan voordelig zijn, omdat je op die manier maximaal gebruik maakt van de hypotheekrenteaftrek. Je schuld blijft hoog, daardoor is ook het rentebedrag dat je kunt aftrekken hoger dan wanneer je ook je schuld aflost.

Toch moet ook deze categorie huizenbezitters aan het einde van de looptijd het volledige hypotheekbedrag ophoesten. Een deel van de mensen doet dat met geld dat door de jaren heen opzij is gezet. Anderen sluiten een nieuwe hypotheek af om de oude af te lossen.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Groot financieringsgat

Maar bij één op de zes blijft er een restschuld achter. Veel mensen verwachten dat de bank hun oude hypotheek herfinanciert. In de praktijk kan dat tegenvallen, omdat het inkomen is gedaald, of het huis minder waard is geworden. De bank leent dan minder uit.

Bovendien kun je minder lenen als de hypotheekrente weer stijgt. Nu is de rente misschien nog laag, maar men waarschuwt dat de rente op termijn weer zal stijgen.

Het verschil tussen de openstaande hypotheekschuld en het nieuwe maximale leenbedrag heet het financieringsgat. Het gemiddelde financieringsgat is 83.000 euro blijkt uit het onderzoek.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een volledige aflossingsvrije hypotheek mag tegenwoordig niet meer worden afgesloten. Maar tot een aantal jaar geleden was deze vorm van hypotheken erg populair. Omdat er tijdens de gehele looptijd niet verplicht wordt afgelost, blijft de schuld en dus de rente kunstmatig hoog. Daardoor kan er optimaal van de hypotheekrenteaftrek worden geprofiteerd.

aflossingsvrije-hypotheken-hypotheekvormen

Tegenwoordig is een lineaire of annuïteitenhypotheek gebruikelijk. In beide gevallen moet je maandelijks zowel je lening aflossen als rente betalen. Bij een een annuïteitenhypotheek stijgen de maandlasten op het einde van de looptijd. Bij een lineaire hypotheek is dat andersom. Mensen die een inkomensdaling verwachten, bijvoorbeeld vanwege pensionering, kiezen eerder voor een lineaire hypotheek.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Hogere maandlasten

Mensen blijven niet alleen met een restschuld achter. Ook de maandlasten kunnen flink stijgen, na afloop van de looptijd. Er moet maandelijks worden afgelost en er kan minder worden geprofiteerd van de hypotheekrenteaftrek. Tel daarbij op dat dit vaak van toepassing is bij oudere mensen, bij wie het soms kleine pensioen in zicht is. Wie zijn maandlasten niet meer kan ophoesten of met een financieringsgat blijft zitten moet wellicht verhuizen naar een andere woning.

“Besef goed, ook een aflossingsvrije hypotheek moet je aflossen. Eén op de zes mensen lukt dat dus niet. Zorg ervoor dat je weet of je bij die groep hoort”, zegt onderzoeker Thomas de Leeuw. Hij adviseert mensen om tijdig in gesprek te gaan met hun bank.

Aflossen, aflossen en nog eens aflossen

Wilco Schilperpoort (49) uit het Zeeuwse Bruinisse kan erover meepraten. De vrachtwagenchauffeur dook op tijd in zijn hypotheekpapieren en kwam erachter dat als hij niets zou doen, hij met een financieringsgat van 89.000 euro bleef zitten.

Zijn huidige hypotheek loopt in 2026 af. “Ik los nu extra af om niet in de problemen te komen.” Hij lost dit jaar sowieso 12.600 euro af, maar probeert ook maandelijks nog eens 300 euro extra af te lossen. “Daarvoor loste ik niets af.”

Het is nog onvoldoende om in 2026 hypotheekvrij te wonen, maar als hij en zijn gezin de komende jaren een beetje zuinig leven, hebben ze tegen die tijd nog maar een kleine hypotheek nodig. Zijn doel is om uiteindelijk om ook die hypotheek voor zijn pensioen te hebben afgelost.

Het is wel even wennen, geeft hij toe. “Ik was niet blij toen ik hier achter kwam. Je hebt op den duur toch een bepaalde levensstandaard. Je wil wel eens leuke dingen doen, maar dat gaat moeilijk als je een gezin met drie kinderen hebt.”

Zelfwoonhuisverkopen.nl biedt huiseigenaren de mogelijkheid om hun woning snel te verkopen. Loopt je hypotheek snel af? Dan kunnen wij jouw woning kopen, zodat je geen lang verkoopproces in hoeft te gaan en de tijd hebt om iets nieuws te zoeken. Wil je erg graag in je oude woning blijven wonen? Wij bieden je zelfs de mogelijkheid om je huidige woning te huren!

aflossingsvrije-hypotheek-aflossen-laptop-betaalpas

Ben je benieuwd wat jouw huis waard is?

Waar jouw huis zich ook in Nederland bevindt: Zelfwoonhuisverkopen helpt je graag met de verkoop van je woning. Zo hielpen we eerder huiseigenaren uit:

 • Utrecht
 • Den Haag
 • Groningen
 • Amsterdam
 • Almere
 • Enschede
 • Zwolle
 • Leeuwarden (Friesland)
 • Apeldoorn
 • Lelystad
 • Rotterdam
 • Roermond (Limburg)
 • Almelo
 • Deventer
 • Roermond
 • Drenthe
Terug naar artikel overzicht

Reviews

trustpilot

Ervaringen waar
we trots op zijn:

Meer reviews

 • "Voor mij de ultieme win/win-situatie en een passend aanbod maakte het compleet!'' Germ verkocht zijn appartement in Emmen om het vervolgens weer terug te huren van de nieuwe eigenaar. "

  Germ uit Emmen Lees het hele succesverhaal
 • zelf huis verkopen raymond

  "Ik heb Koen de sleutel van het huis gegeven en de rest aan hem overgelaten. Achteraf gezien een heel goede beslissing, want het huis werd in no time verkocht. Zo kon ik in de huidige markt het meeste voordeel behalen!"

  Raymond uit Schiedam Lees het hele succesverhaal
 • huis verkopen en terughuren

  "Wij hebben via zelfwoonhuisverkopen ons huis verkocht. Dankzij goede gesprekken met Koen en een mooie prijs hebben wij besloten om door te zetten. Dankzij deze mogelijkheid werd ons huis snel verkocht. Koen is vriendelijk en denkt ook met je mee. Dit is en geeft een goed gevoel en dat bleek ook!"

  Maurice en Natalie uit Zoetermeer Lees het hele succesverhaal
 • jesse verkoopt zelf zijn appartement

  "Een betere ervaring kon ik niet hebben gehad. Na een goed en fijn gesprek besloten samen te werken. Binnen 3 dagen was mijn huis verkocht. Ik raad iedereen deze manier van verkopen aan! "

  Jesse uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal marco zelf woonhuis verkopen

  "Op maandag had ik een gesprek met Koen en hij legde direct een scherpe prijs neer. Op woensdag en donderdag hebben we vijf kijkers gehad en op vrijdag was het verkocht. En dat zonder voorbehoud van financiering. "

  Marco uit Ede Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal nadinio zelf huis verkopen zonder makelaar

  "Ik ben heel dankbaar dat het allemaal zo soepel en snel is gegaan. Daar wil ik Koen en Marlous echt voor bedanken."

  Nadinio uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal van joke die eigen huis verkoopt

  "Ik wilde graag een week hebben om te kunnen verhuizen. Dat hebben we zo geregeld met de sleuteloverdracht. Dat vond ik ook fijn aan de samenwerking met Koen. "

  Joke uit Schiedam Lees het hele succesverhaal

Zelf je huis verkopen? Ontvang nu een bod

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×