Financiële ellende dreigt voor deel aflossingsvrije hypotheken
Eén op de zes mensen met aflossingsvrije hypotheken komt in de financiële problemen aan het einde van de looptijd. Zij hebben niet genoeg gespaard om hun hypotheek af te lossen. Een nieuwe hypotheek afsluiten is vaak geen optie.
Geschreven door: Koen Overschie
Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen.
Ruim een miljoen huishoudens lossen niets af op hun hypotheek, maar betalen alleen de rente. Dat kan voordelig zijn, omdat je op die manier maximaal gebruik maakt van de hypotheekrenteaftrek. Je schuld blijft hoog, daardoor is ook het rentebedrag dat je kunt aftrekken hoger dan wanneer je ook je schuld aflost.
Toch moet ook deze categorie huizenbezitters aan het einde van de looptijd het volledige hypotheekbedrag ophoesten. Een deel van de mensen doet dat met geld dat door de jaren heen opzij is gezet. Anderen sluiten een nieuwe hypotheek af om de oude af te lossen.
Vraag nu een gratis waardebepaling aan!
Groot financieringsgat
Maar bij één op de zes blijft er een restschuld achter. Veel mensen verwachten dat de bank hun oude hypotheek herfinanciert. In de praktijk kan dat tegenvallen, omdat het inkomen is gedaald, of het huis minder waard is geworden. De bank leent dan minder uit.
Bovendien kun je minder lenen als de hypotheekrente weer stijgt. Nu is de rente misschien nog laag, maar men waarschuwt dat de rente op termijn weer zal stijgen.
Het verschil tussen de openstaande hypotheekschuld en het nieuwe maximale leenbedrag heet het financieringsgat. Het gemiddelde financieringsgat is 83.000 euro blijkt uit het onderzoek.
Wat is een aflossingsvrije hypotheek?
Een volledige aflossingsvrije hypotheek mag tegenwoordig niet meer worden afgesloten. Maar tot een aantal jaar geleden was deze vorm van hypotheken erg populair. Omdat er tijdens de gehele looptijd niet verplicht wordt afgelost, blijft de schuld en dus de rente kunstmatig hoog. Daardoor kan er optimaal van de hypotheekrenteaftrek worden geprofiteerd.
Tegenwoordig is een lineaire of annuïteitenhypotheek gebruikelijk. In beide gevallen moet je maandelijks zowel je lening aflossen als rente betalen. Bij een een annuïteitenhypotheek stijgen de maandlasten op het einde van de looptijd. Bij een lineaire hypotheek is dat andersom. Mensen die een inkomensdaling verwachten, bijvoorbeeld vanwege pensionering, kiezen eerder voor een lineaire hypotheek.
Vraag nu een gratis waardebepaling aan!
Hogere maandlasten
Mensen blijven niet alleen met een restschuld achter. Ook de maandlasten kunnen flink stijgen, na afloop van de looptijd. Er moet maandelijks worden afgelost en er kan minder worden geprofiteerd van de hypotheekrenteaftrek. Tel daarbij op dat dit vaak van toepassing is bij oudere mensen, bij wie het soms kleine pensioen in zicht is. Wie zijn maandlasten niet meer kan ophoesten of met een financieringsgat blijft zitten moet wellicht verhuizen naar een andere woning.
“Besef goed, ook een aflossingsvrije hypotheek moet je aflossen. Eén op de zes mensen lukt dat dus niet. Zorg ervoor dat je weet of je bij die groep hoort”, zegt onderzoeker Thomas de Leeuw. Hij adviseert mensen om tijdig in gesprek te gaan met hun bank.
Ben je benieuwd wat jouw huis waard is?
Waar jouw huis zich ook in Nederland bevindt: Zelfwoonhuisverkopen helpt je graag met de verkoop van je woning. Zo hielpen we eerder huiseigenaren uit:
- Utrecht
- Den Haag
- Groningen
- Amsterdam
- Almere
- Enschede
- Zwolle
- Leeuwarden (Friesland)
- Apeldoorn
- Lelystad
- Rotterdam
- Roermond (Limburg)
- Almelo
- Deventer
- Roermond
- Drenthe