Appartement verkopen? Lees hier de 11 meest gestelde vragen!

Toen jij jouw appartement kocht was je op slag verliefd. Je hebt er dan ook met veel plezier gewoond, maar nu is het tijd voor iets anders. Daarom wil jij je appartement verkopen. Zelfwoonhuisverkopen is specialist in het kopen en verkopen van appartementen en wij helpen je graag verder. In dit artikel geven we antwoord op de 11 meest gestelde vragen.

zelfwoonhuisverkopen koen

Geschreven door: Koen Overschie

Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen.

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Het verkopen van een appartement betekent iets anders dan het verkopen van een eengezinswoning. Wij van Zelfwoonhuisverkopen krijgen dikwijls veel vragen gesteld op het gebied van het verkopen van je appartement- of woonhuis. Ben je in het bezit van een appartement? En wil je deze verkopen? Dan zijn er doorgaans diverse zaken waarmee je rekening dient te houden. Hieronder een overzicht van de veelgestelde vragen met betrekking tot het verkopen van je appartement:

  1. Hoe zet ik mijn appartement in de verkoop?
  2. Waar moet je op letten bij het verkopen van een appartement?
  3. Moet ik bij verkoop mijn Vereniging van Eigenaren vooraf inlichten?
  4. Wat doet eigenlijk de VvE?
  5. Hoe kan ik mijn appartement snel en gemakkelijk verkopen?
  6. Wat is de beste tijd om mijn appartement in de verkoop te zetten?
  7. Hoe kies ik de juiste makelaar?
  8. Zal ik het appartement eerst opknappen bij een verkoop?
  9. Kan ik mijn appartement na verkoop ook een tijd terughuren?
  10. Kan ik mijn appartement ook verkopen inclusief huurder?
  11. Wat kan Zelfwoonhuisverkopen.nl voor mij betekenen?

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Waar moet je op letten bij het verkopen van een appartement?

Het verkopen van een appartement betekent iets anders dan het verkopen van een eengezinswoning. De eigenaar van een appartement heeft met meer en andere (wettelijke) regels te maken. Het is van belang om hier al in het begin bij stil te staan.

In het gebouw zijn er zaken die voor gemeenschappelijk gebruik bestemd zijn (zoals het dak, de entree, lift en het trappenhuis). Alle appartementseigenaars zijn samen eigenaar van het gehele complex. Dit betekent dat iedere eigenaar medeverantwoordelijk is voor het gehele complex, en dat hij mee moet betalen in de kosten van onderhoud van het complex.

Potentiële kopers moeten dus niet alleen kijken naar het appartement dat zij op het oog hebben. Ook de staat van onderhoud van het hele complex is belangrijk, net als het functioneren van de VvE. Het is belangrijk om te informeren naar de koper of de VvE functioneert en hoe hoog de periodieke bijdrage is die betaald moet worden. De koper heeft daarbij een onderzoeksplicht!

“Controleer bij een verkoop vooraf of de VvE aan haar verplichtingen voldoet en hoe de VvE functioneert.”

Bij nieuwbouw zal er vaak een schatting zijn van de kosten. Voor de koper zijn de splitsingsakte en het splitsingsreglement belangrijke stukken. Eventueel ook het huishoudelijk reglement, lopende contracten en – niet te vergeten – de financiële stukken zoals jaarcijfers en begroting.

Als deze stukken niet tijdig worden overlegd, maar er wordt intussen tóch een koopovereenkomst wordt afgesloten, dan kan de koper de koop ongedaan maken als uit de stukken blijkt dat er problemen zijn.

Je rol als verkoper moet zijn om tijdig informatie te verstrekken over bijvoorbeeld de onderhoudsstaat, geluidsoverlast e.d., voorzover je daarvan op de hoogte bent.

Bij het verkopen van een appartement krijg je dus met andere zaken te maken dan bij het verkopen van een eengezinswoning.

Als eigenaar van een appartement heb je met meer en andere wettelijke regels te maken dan als eigenaar van een eengezinswoning. Naast het exclusieve gebruiksrecht van het appartement (het privé-gedeelte) is de appartementseigenaar tevens mede-eigenaar en dus medeverantwoordelijk voor het hele gebouw.

Alle appartementseigenaren zijn samen eigenaar van het flatgebouw. Elke appartementseigenaar is verplicht om samen met de andere appartementseigenaren het gebouw te onderhouden. Om te zorgen dat iedereen ook aan deze verplichting voldoet is in de wet de oprichting van een vereniging van eigenaren(VvE) verplicht gesteld en is elke appartementseigenaar hier automatisch lid van. Op het moment bij verkoop/aankoop is het dus van belang dat je weet wat de maandelijkse servicekosten zijn.

Moet ik bij verkoop mijn Vereniging van Eigenaren vooraf inlichten?

Als je een appartement verkoopt, moet je met een aantal zaken rekening houden. Denk aan de splitsingsakte, het splitsingsreglement, eventueel het huishoudelijk reglement en het verplichte lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaars (VvE). De genoemde stukken moet je aan de koper geven. Zo is hij op de hoogte van onder meer de leefregels en het stemrecht binnen de VvE. Kopers krijgen vaak pas een financiering voor een appartement als er sprake is van een goed functionerende VvE. Geldverstrekkers zoals banken vinden het belangrijk dat de VvE:

  • regelmatig vergadert;
  • ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel;
  • een collectieve opstalverzekering heeft;
  • voldoende geld reserveert voor het reservefonds.

 

Bovenstaande zaken verhogen doorgaans de waarde en verkoopbaarheid van je appartement. Het geld dat je in het reservefonds hebt gestort, blijft op de rekening staan van de VvE. Als je jouw appartement verkoopt, krijg je dit geld niet terug. Houd daar rekening mee bij de bepaling van je vraagprijs. Bij een verkoop is het niet nodig de VvE vooraf daarover in te lichten.

Er zijn wel uitzonderingen op deze regel. Het kan zijn dat de VvE een ballotageregeling of welstandsbepaling kent. De regeling biedt de VvE een mogelijkheid om zeker toezicht te hebben op toelating van nieuwe bewoners. Vooral bij serviceflats zie je dit nog, het gaat dan bijvoorbeeld om een voorkeur voor senioren in plaats van een gezin met kinderen.

Let op; deze bepalingen dienen wel opgenomen te zijn in de splitsingsakte. Als je je appartement verkoopt dien je de potentiële koper te informeren over deze regel.

Op deze manier kan de koper een ontbindende voorwaarde opnemen in de koopovereenkomst als de toelating geweigerd wordt.

appartement verkopen vragen tevreden klant blog

Wat doet eigenlijk de VvE?

Ja, ook bij een verkoop krijgen we doorgaans deze vraag gesteld. Veel mensen betalen de maandelijkse VvE bijdrage maar hebben te weinig idee wat de VvE doet.

Als een gebouw door middel van een splitsingsakte wordt gesplitst in appartementen die los verkocht kunnen worden, moet er een vereniging van eigenaars opgericht worden. De eigenaren van de appartementen zijn automatisch (‘van rechtswege’) lid van die vereniging.

“Het VvE-lidmaatschap eindigt wanneer men ophoudt appartementseigenaar te zijn. Dit is een belangrijk onderscheid met gewone verenigingen, waar lidmaatschap vrijwillig is.”

Wie een woning koopt, koopt in feite slechts de grond onder de woning en wordt door natrekking eigenaar van de woning. Bij een appartement is dit niet mogelijk, omdat niet meer van elke eenheid is vast te stellen bij welk perceel grond die behoort. In die gevallen wordt de grond gesplitst in appartementsrechten.

De verkrijger van een appartementsrecht wordt dan mede-eigenaar van de grond en mede-eigenaar van het gebouw dat op die grond staat. De koper verwerft bovendien het exclusieve recht een deel van dat gebouw te gebruiken, namelijk het appartement.

De grond en het gebouw hebben nu dus meerdere eigenaren. Die eigenaren gezamenlijk vormen de Vereniging van Eigenaars (vaak afgekort tot “VvE”). Dit betekent dat men door de koop van het appartement automatisch lid wordt en dus niet het lidmaatschap kan weigeren of opzeggen. Wanneer meerdere woningen samen deel uitmaken van één bouwkundig object (bijvoorbeeld omdat alle woningen gebouwd zijn op een parkeergarage), dan kunnen deze woningen worden verkocht als appartementsrecht. Het VvE-lidmaatschap eindigt wanneer men ophoudt appartementseigenaar te zijn. Dit is een belangrijk onderscheid met gewone verenigingen, waar lidmaatschap vrijwillig is.

Het doel van de VvE is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de eigenaars van de appartementsrechten. Hieronder valt met name het onderhoud van de gemeenschappelijke zaken. Welke zaken gemeenschappelijk zijn, staat beschreven in de splitsingsakte.

Het bestuur

Als koper van een appartement en lid van een VvE krijgt je te maken met twee organen: het bestuur en de algemene ledenvergadering. In tegenstelling tot andere verenigingen bestaat het bestuur vaak uit een professionele bestuurder ook wel beheerder of administrateur genoemd. Bij kleine VvE’s kan een van de eigenaren de taak van de bestuurder op zich nemen. De bestuurder adviseert de VvE en voert bepaalde taken uit. Het zijn uiteindelijk de eigenaren die de besluiten nemen.

Het belangrijkste orgaan binnen de VvE is de vergadering van eigenaren. Meestal wordt uit de leden een voorzitter gekozen die, volgens de splitsingsakte, over het algemeen niet veel meer bevoegdheden heeft dan het voorzitten van de vergadering.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Hoe kan ik mijn appartement snel verkopen?

Je kunt je appartement snel verkopen door rekening te houden met de volgende punten:

  • Kies welke manier van verkoop het beste bij jou past (zelf verkopen of via een makelaar)
  • Kijk of alle papieren in orde zijn van de Vereniging van Eigenaren.
  • Kijk naar de staat van je appartement. Pas eventuele gebreken nog aan.
  • Vergelijk alle makelaars in de omgeving.
  • Zet je appartement voor een marktconforme richtprijs te koop.
  • Kijk hoe andere appartementen in je omgeving verkopen.
  • Zorg dat je huis netjes- en opgeruimd is.
  • Schakel de expertise van Zelfwoonhuisverkopen.nl in, zij zijn gespecialiseerd in een snelle verkoop.

 

Wat is de beste tijd om mijn appartement in de verkoop te zetten?

De beste tijd om je appartement in de verkoop te zetten is altijd afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het uiteraard belangrijk dat de huizenmarkt op dat moment goed is. Indien de huizenmarkt slecht is kun je niet verwachten dat je appartement snel wordt verkocht. Ter vergelijking kun je kijken naar het vraag- en aanbod in je omgeving.

Indien er veel appartementen in jouw complex te koop staan en deze lang te koop staan, kan het zijn dat er niet veel vraag is naar appartementen. Kijk op online verkoopsites als bijvoorbeeld Funda of appartementen in jouw omgeving snel verkopen. Het is altijd lastig om in te schatten wat de beste tijd is om je appartement in de verkoop te zetten. Het is in ieder geval belangrijk dat je de markt goed onderzoekt. Indien de huizenmarkt helemaal dicht zit kun je beter even wachten, als dit in jouw situatie mogelijk is natuurlijk.

Is de tijd wat minder maar geef je wel de voorkeur aan een snelle of stille verkoop? Neem dan contact op met Zelfwoonhuisverkopen om de mogelijkheden te bespreken.

Hoe kies ik de juiste makelaar?

Het kiezen van de juiste makelaar is belangrijk. Door een goede makelaar in te schakelen kun je jouw appartement sneller verkopen. Je wilt natuurlijk niet dat je appartement langer dan een jaar te koop staat. In tijden van een goede woningmarkt zijn er over het algemeen veel makelaars. Dit komt doordat er veel vraag is naar woningen. Hierdoor is er vaak veel aanbod van makelaars, zeker in steden waar de woningmarkt oververhit is.

Maar hoe weet je dan dat je de juiste makelaar kiest. Hieronder geven we een aantal tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste makelaar:

Tip 1: Let op de online positionering van een makelaar!

Het oriëntatieproces van de potentiële koper van je appartement begint op het internet.

Let daarom op de online positionering van een makelaar. Echter, is een makelaar met een mindere online positionering niet per definitie slecht. Wellicht verkoopt deze makelaar je appartement net zo snel als een makelaar met een hoge online positionering. Deze makelaar beschikt wellicht over de juiste capaciteiten en verkoopt jouw appartement op zijn eigen manier, waardoor hij alle online hulpmiddelen niet nodig heeft.

Toch is het belangrijk dat je appartement snel verkoopt. Het is belangrijk dat je voor jezelf beslist wat je belangrijk vindt. Vind je een online positionering belangrijk? Indien je dit niet van groot belang vindt, kun je online zoeken naar reviews over deze makelaar. Wellicht zijn er andere verkopers die hun ervaringen over deze makelaar door middel van reviews online delen.

Je kunt ook vraag doen in je omgeving. Vind je het wel belangrijk dat je makelaar een hoge online positionering heeft? Dan is het belangrijk dat je een makelaar bij je in de buurt zoekt die over deze online positionering beschikt.

Tip 2: Maak een lijst met punten- en vragen die jij belangrijk vindt aan een makelaar!

Het kiezen van een goede makelaar is zeer belangrijk. Je vertrouwt een makelaar immers de verkoop van jouw appartement toe. Ieder mens is verschillend en elke verkoper verwacht andere kwaliteiten van de makelaar. Door voor jezelf een lijst te maken met vragen- en punten die je belangrijk vindt aan een makelaar kun je de zoektocht naar de juiste makelaar vereenvoudigen. Zo kun je een vragenlijst opstellen en aan de hand van die vragen kijken of de potentiële makelaars in je omgeving hier aan voldoen. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  • Is de makelaar goed bereikbaar?
  • Zijn de foto’s van andere verkoop-advertenties van hoge kwaliteit?
  • Zijn de woningen goed te bekijken?
  • Welke online marketingmiddelen zet de makelaar in voor een snelle verkoop?
  • Zet de makelaar jou appartement op bekende woningsites zoals, Funda en Jaap?
  • Biedt de makelaar de optie op Funda voor topadvertentie?
  • Presenteert de makelaar de woningen- en appartement die hij verkoopt goed op het internet?
  • Plaatst de makelaar video’s van de woningen bij een advertentie?
  • Besteedt de makelaar voldoende aandacht aan de verkoop van appartementen?
  • Heeft de makelaar voldoende kennis van de markt?
  • Is de makelaar lid van de NVM?
  • Wat zeggen andere verkopers over de makelaar? Je kunt op het internet ook heel makkelijk reviews lezen van andere verkopers om hun ervaring te lezen.
  • Wat zijn de kosten van de makelaar?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van de makelaars in je omgeving?

Door aan de hand van deze vragen een goed onderzoek uit te voeren is het eenvoudiger om een makelaar te vinden die aan jouw wensen voldoet.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Zal ik het appartement eerst opknappen bij een verkoop?

Wat ons betreft niet! In principe is het beter om eerst je huis op te knappen bij een verkoop. Vergelijk het met je auto te wassen voordat je deze wilt verkopen. Een potentiële koper zal zeker de eerste indruk onthouden.

Echter in bepaalde gevallen wegen de kosten en tijd niet op tegen de waardevermeerdering van de uiteindelijke verkoopprijs. Zo hoeft een investering van een nieuwe keuken of badkamer niet per se te betekenen dat de verkoopprijs ook omhoog gaat. Veel kopers kijken naar de vierkante meters en de potentie die het appartement heeft. Onthoud dat over smaak niet te twisten valt. Jij kunt iets mooi vinden maar een ander niet.

Als je je appartement te koop wilt aanbieden bij Zelfwoonhuisverkopen.nl kijken wij niet naar benodigde reparaties of uiterlijke kenmerken. Dit voorspoedigt de verkoop en bespaart je uiteindelijk veel tijd en geld.

appartement verkopen opknappen-opgeruimd-blog

Kan ik mijn appartement na verkoop ook een tijd terughuren?

Ja, dit verzoek krijgen wij vaker. Om dubbele lasten of de kosten van een overbruggingskrediet te besparen kan het slim zijn om je verkochte appartement een tijdje te huren. Niet iedere koper zal hiervoor open staan, maar wij wel. Je bespaart dan op de financieringskosten van een overbruggingskrediet. Dit is een tijdelijk krediet indien je een nieuwe woning hebt gekocht voordat je je oude woning verkocht hebt. Het woord zegt het eigenlijk al: met deze lening overbrug je de periode waarin je oude huis nog te koop staat.

Een overbruggingskrediet regelen doe je bij de hypotheekverstrekker van je nieuwe huis. Heb je alleen een overbruggingskrediet nodig, zonder hypotheek? Probeer het dan eerst bij je eigen bank. Een overbruggingskrediet regelen is niet altijd makkelijk; geldverstrekkers vinden deze kredietvorm risicovol. Ze zijn immers afhankelijk van de verkoop van jouw oude huis. Over een overbruggingskrediet betaal je rente, die per geldverstrekker verschilt. Je maandlasten gaan dus omhoog. Je kunt deze kosten dus besparen door een tijd je verkochte huis terug te huren.

Kan ik mijn appartement ook verkopen inclusief huurder?

Ja, ook dit is mogelijk. Indien jij als eigenaar al een tijd je appartement verhuurd, maar deze toch wilt verkopen loop je vaak tegen een muur op. De huurder zal doorgaans niet vertrekken op dit verzoek. En potentiele kopers zitten uiteraard niet te wachten op een huurder.

Wij hebben ervaring met het aankopen van appartementen inclusief huurders. Normaal gesproken screenen wij de huurder, kijken naar de actuele huurprijs en kunnen op basis daarvan snel een bod uitbrengen. Op deze manier heb je je appartement inclusief huurder snel verkocht.

Wat kan Zelfwoonhuisverkopen voor mij betekenen?

Wij kunnen je helpen bij een spoedige verkoop van je appartement. Bij Zelfwoonhuisverkopen kom je niet voor onverwachte- en hoge kosten te staan. We zorgen voor een snelle- en eerlijke verkoop. We bieden direct zekerheid, duidelijkheid en geven de voorkeur aan een persoonlijke aanpak.

Doordat we over een uitgebreid netwerk aan investeerders beschikken kunnen we zorgen voor een reëel bod conform de marktwaarde, snelle betaling en snelle verkoop van je appartement. We beschikken over de juiste expertise en regelen alles voor je zonder extra kosten.

Heb jij interesse in onze diensten? Neem dan vandaag nog contact met ons op of meld je aan via het formulier op de website.

appartement verkopen zelfwoonhuisverkopen-tevreden-klant

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Waar jouw huis zich ook in Nederland bevindt: Zelfwoonhuisverkopen helpt je graag met de verkoop van je woning. Zo hielpen we eerder huiseigenaren uit:

  • Utrecht
  • Den Haag
  • Groningen
  • Amsterdam
  • Almere
  • Enschede
  • Zwolle
  • Leeuwarden (Friesland)
  • Apeldoorn
  • Lelystad
  • Rotterdam
  • Roermond (Limburg)
  • Almelo
  • Deventer
  • Roermond
  • Drenthe
Terug naar artikel overzicht

Reviews

trustpilot

Ervaringen waar
we trots op zijn:

Meer reviews

  • "Voor mij de ultieme win/win-situatie en een passend aanbod maakte het compleet!'' Germ verkocht zijn appartement in Emmen om het vervolgens weer terug te huren van de nieuwe eigenaar. "

    Germ uit Emmen Lees het hele succesverhaal
  • zelf huis verkopen raymond

    "Ik heb Koen de sleutel van het huis gegeven en de rest aan hem overgelaten. Achteraf gezien een heel goede beslissing, want het huis werd in no time verkocht. Zo kon ik in de huidige markt het meeste voordeel behalen!"

    Raymond uit Schiedam Lees het hele succesverhaal
  • huis verkopen en terughuren

    "Wij hebben via zelfwoonhuisverkopen ons huis verkocht. Dankzij goede gesprekken met Koen en een mooie prijs hebben wij besloten om door te zetten. Dankzij deze mogelijkheid werd ons huis snel verkocht. Koen is vriendelijk en denkt ook met je mee. Dit is en geeft een goed gevoel en dat bleek ook!"

    Maurice en Natalie uit Zoetermeer Lees het hele succesverhaal
  • jesse verkoopt zelf zijn appartement

    "Een betere ervaring kon ik niet hebben gehad. Na een goed en fijn gesprek besloten samen te werken. Binnen 3 dagen was mijn huis verkocht. Ik raad iedereen deze manier van verkopen aan! "

    Jesse uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
  • succesverhaal marco zelf woonhuis verkopen

    "Op maandag had ik een gesprek met Koen en hij legde direct een scherpe prijs neer. Op woensdag en donderdag hebben we vijf kijkers gehad en op vrijdag was het verkocht. En dat zonder voorbehoud van financiering. "

    Marco uit Ede Lees het hele succesverhaal
  • succesverhaal nadinio zelf huis verkopen zonder makelaar

    "Ik ben heel dankbaar dat het allemaal zo soepel en snel is gegaan. Daar wil ik Koen en Marlous echt voor bedanken."

    Nadinio uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
  • succesverhaal van joke die eigen huis verkoopt

    "Ik wilde graag een week hebben om te kunnen verhuizen. Dat hebben we zo geregeld met de sleuteloverdracht. Dat vond ik ook fijn aan de samenwerking met Koen. "

    Joke uit Schiedam Lees het hele succesverhaal

Zelf je huis verkopen? Ontvang nu een bod

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×