Huis verkopen kosten, bespaar 10.000 euro met deze tip!

Je hebt altijd graag in je huis gewoond. Toen je jouw huis kocht was het jouw droom stekje. Nu hou je nog steeds van je huis, maar je wilt wel eens wat anders. Je wilt wellicht gaan samenwonen, of groter wonen, maar het kan ook zijn dat je nu groot woont en dat je kleiner wilt wonen. Zo kunnen er diverse redenen zijn waarom je wilt verhuizen. Voordat je kunt verhuizen moet je jouw huidige huis verkopen, welke kosten brengt dat met zich mee?

Wij van Zelfwoonhuisverkopen.nl zijn de grootste huizenopkoper van Nederland. Wij hebben de afgelopen jaren voor vele mensen al duizenden euro’s bespaard bij het verkopen van hun woning. In dit artikel leggen wij je probleem voor en komen wij met een handige bespaartip.

Hiermee kun je veel geld besparen op de kosten die komen kijken bij het verkopen van je huis. Deze tip kan jou bij elkaar al gauw een besparing van € 10.000,- of meer opleveren!

 • € 3.500,- Kosten makelaar
 • 2.500,- Kosten overbruggingslening
 • € 1.500,- Kosten woning ontruimen
 • € 1.000,- Kosten reparaties woning
 • € 500,- Opstartkosten makelaar
 • € 250,- Kosten Energielabel
 • € 750,- Kosten notaris

Totaal méér dan € 10.000,- euro besparing bij een verkoop via ons!

zelfwoonhuisverkopen koen

Geschreven door: Koen Overschie

Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen.

Welke kosten komen er kijken bij het verkopen van je huis?

Indien je jouw huis gaat verkopen kom je voor een aantal kosten te staan. Niet iedereen weet welke soort kosten er allemaal bij kunnen komen. Voordat we je uitleggen hoe je op deze kosten kunt besparen is het handig dat je weet welke soort kosten er zijn. Veel mensen denken dat je juist geld verdient met het verkopen van je huis, maar de koper betaalt alleen de kosten die hij of zij maakt voor de aankoop van de woning. Er zijn daarom meer verborgen kosten dan je denkt:

Kosten makelaar!

De meest bekende kosten bij het verkopen van je huis. Gemiddeld genomen vraagt een makelaar doorgaans 1,5% courtage van de verkoopprijs, dit is exclusief 21% BTW. Echter rekent de makelaar vaak een minimumbedrag van duizenden euro’s waardoor je uiteindelijk op een hoger bedrag uitkomt. Zo worden er vaak ook opstartkosten berekend. De opstartkosten zijn nodig om: foto’s te maken, de marketing op te starten en te adverteren.

De hoogte van de opstartkosten is gemiddeld genomen €550,- of meer. Er zijn daarnaast veel makelaars die een zogenoemde bonusregeling in het leven hebben geroepen. Indien het je huis boven de vraagprijs wordt verkocht ontvangen zij daarover een winstpercentage. Dit kan soms wel oplopen tot 10% extra bovenop de courtage.

huis verkopen makelaar kosten besparen blog

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Kosten door woning te ontruimen!

Zodra je woning verkocht is moet je woning voor de overdracht leeg en bezemschoon opgeleverd worden. Voordat je je huis überhaupt te koop aanbiedt, kun je al besluiten om eens flink op te ruimen. Bij het geval van overlijden of een verwaarloosde woning zien we dat de woning ontruimen ook uitbesteed wordt aan verhuisbedrijven.

Woningontruiming maakt het zoals de naam reeds laat vermoeden mogelijk om een volledige woning te laten ontruimen voor een mogelijke verkoop. Hierbij wordt het volledige huis vrij van inboedel opgeleverd. De volledige inhoud moet worden afgevoerd of verkocht.

De kosten en tijd voor het afvoeren of wegbrengen van overtollige inboedel kunnen behoorlijk hoog oplopen. Een gemiddelde woningontruiming kost tussen de 550 en 1550 euro.

kosten besparen woning ontruimen huis verkopen

Kosten door verborgen gebreken!

Indien je jouw woning in de verkoop zet is het belangrijk dat je alle gebreken aan het huis duidelijk maakt aan de koper. Je dient duidelijkheid- en transparantie te bieden. Ben je hier niet duidelijk over, dan kan de koper na tekening van het koopcontract eventuele kosten op jouw verhalen.

Kosten overbruggingslening!

Je hebt je nieuwe droomhuis al gevonden en wil dit graag kopen, voordat het al verkocht is. Zeker, in een tijd als deze is het fijn om snel een huis te kunnen kopen, de krapte op de woningmarkt is er nog steeds en neemt toe. Zo loop je de kans dat je droompaleisje is verkocht. Dit wil je natuurlijk niet, maar eigenlijk moet je jouw eigen huis nog verkopen.

Je kan dus een periode met twee woningen moeten “overbruggen”. Toch is hier een oplossing voor. Je kunt ervoor kiezen om een overbruggingslening af te sluiten. Deze lening zorgt ervoor dat je jouw nieuwe huis al kunt financieren zonder dat je huidige huis is verkocht.

Let op: indien je voor deze optie kiest dien je rekening te houden met hoge maandelijkse hypotheeklasten. Je betaalt namelijk niet alleen de hypotheeklasten van je nieuwe huis, maar ook van je oude huis. Daarnaast dien je ook nog de rente van de overbruggingslening iedere maand te voldoen. Daarbij kun je mogelijke kosten maken voor het tijdelijk huren van een (vakantie)woning om zo de periode te overbruggen naar je nieuwe woning.

Kosten energielabel!

Sinds 2015 is het hebben van een energielabel voor je huis verplicht als je jouw huis wilt verkopen. Zo’n energielabel kun je aanvragen via energielabelvoorwoningen.nl. De kosten voor het aanvragen van een energielabel kunnen erg oplopen. Momenteel wordt er door het kabinet gewerkt aan een nieuw energielabel.

Het plan is om dit nauwkeuriger te meten, waardoor er een inspecteur moet langskomen om het energielabel op te stellen. De kosten voor een energielabel lopen zo aardig op. Je moet al gauw denken aan €200,- exclusief BTW of meer.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Kosten voor reparaties en onderhoud!

Een goed onderhouden huis verkoopt beter. Tevens ontvang je vaak een hogere verkoopprijs indien je huis goed is onderhouden. Daarom is het van belang dat je jouw huis goed na loopt en eventuele gebreken herstelt en noodzakelijk onderhoud uitvoert.

Let wel op; dit kan aardig in de kosten oplopen. Een kraantje vervangen, een muurtje schilderen, dat hoeft allemaal niet zo duur te zijn. Toch, moet je oppassen met dit soort tientjes werk, want vaak zijn een paar tientjes bij elkaar een grote hap uit je budget.

Het is daarom belangrijk dat je deze kosten goed in de gaten houdt, voor je het weet lopen de kosten te hoog op.

Kosten voor notaris!

Een notaris is verplicht en dient de verkoop- en aankoop van je huis te regelen. Dit staat bij wet vastgelegd en daar kom je dus niet onderuit. De kopende partij kiest altijd de notaris. In uiterst overleg is het mogelijk, als je jouw huis verkoopt, dat je de notaris zelf uit kiest. Dan zijn de kosten wel voor jouw rekening. Dit komt er dan nog eens extra bovenop.

De notariskosten voor het nieuwe huis dat je hebt gekocht, dien je ook te voldoen. Denk daarom goed na voordat je van notaris wisselt. Vraag ook alles na, want de gemiddelde notaris verschilt nogal in prijs. Zo kan de ene een vanaf prijs hebben van € 800,- en de andere van €1.500,-, vraag dit dus even goed na.

Indien je gaat scheiden komen er ook mogelijke notariskosten om de hoek kijken. Eveneens als je een huis hebt geërfd. Houdt dit altijd goed in de gaten. Onverwachte kosten komen ook erg onverwacht en kunnen hoog zijn.

huis verkopen kosten besparen tevreden klant blog

Kosten door scheiding!

Indien je gaat scheiden en je huis noodgedwongen moet verkopen kun je ook voor kosten komen te staan. Zo kan het zijn dat je schulden overhoudt of dat je jouw ex moet uitkopen. Het kan ook zo zijn dat er andere verborgen kosten opduiken. Hoe dan ook een scheiding kan veel kosten en zeker bij het verkopen van een huis.

Kosten door overlijden!

Het kan natuurlijk zo zijn dat je partner is overleden en dat je noodgedwongen je huis moet verkopen. Of er is een familielid gestorven en deze had een koophuis. In beiden van deze situaties kan het dus het geval zijn dat je het huis het liefst verkoopt. Hier komen flink wat kosten bij kijken.

Allereerst kan het zo zijn dat je erfbelasting moet gaan betalen. Ook kan het zo zijn dat er nog een hypotheek rust op de betreffende woning. In dit geval zul je de woning moeten verkopen. Maar het is niet altijd makkelijk om een woning snel te verkopen. Het is geheel afhankelijk van: de staat van de woning, de ligging, de prijsklasse en het vraag- en aanbod in de omgeving.

Het is belangrijk om te weten dat je niet zomaar het geërfde huis moet ontruimen. In dat geval kan het zo zijn dat het wordt beschouwd als een zuivere daad van aanvaarding. Dit kan erg risicovol zijn omdat een schuldeiser op deze manier kan stellen dat je de woning hebt aanvaard. Deze kan je dan aansprakelijk stellen voor eventuele schulden die er zijn.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Hoe kun je besparen op deze kosten?

We hebben je kort toegelicht welke kosten er allemaal komen kijken bij het verkopen van je huis. Het is daarom handig als je op deze kosten kunt besparen.

De woningmarkt is al schaars en de prijzen zijn hoog. Het is wel zo prettig als je zo min mogelijk kosten maakt. Deze kun je dan weer investeren in je nieuwe woning. Met de verkoop van je huis via Zelfwoonhuisverkopen.nl bespaar je meer dan € 10.000,- op de verkoop van je huis!

huis-verkopen-kosten-bespren-blog

Kosten makelaar! Bespaar gemiddeld € 3.500,-

Zoals we hierboven al aangegeven kunnen de kosten van een makelaar behoorlijk oplopen. Het zou natuurlijk fijn zijn als je op deze kosten kunt besparen. Makelaarskosten zijn niet belastingaftrekbaar. Dit geldt eveneens voor bijkomende kosten die de makelaar rekent. Het is dus zeker de moeite waard om naar andere opties te kijken.

Zo kun je ervoor kiezen om je huis te verkopen via een internetmakelaar. Vaak rekenen deze minder hoge kosten en kun je een vast pakket afnemen. Nadeel: je dient nagenoeg alles zelf te doen. Denk aan: foto’s maken, advertentietekst opstellen, tekst schrijven voor Funda, bezichtigingen plannen en dergelijke.

Je kunt er ook voor kiezen om je woning te verkopen via Zelfwoonhuisverkopen.nl , onze dienstverlening is geheel zonder kosten!

Het grote voordeel is dat wij zelf meerdere woningen per jaar opkopen, of een investeerder zoeken in ons netwerk. Op deze manier wordt je woning snel verkocht en komen er geen extra makelaarskosten bij kijken. Je biedt je woning aan bij ons, wij maken een vrijblijvende afspraak en komen langs voor een adviesgesprek. Samen bespreken we de mogelijkheden.

Ga je akkoord? Dan kopen wij zelf de woning aan of vinden een investeerder in ons netwerk. Binnen 48 uur krijg je een marktconform bod. Op deze manier kom je niet voor extra kosten te staan en is je woning snel verkocht zonder de kosten van een makelaar. Bijkomend voordeel: ‘Je hebt geen last van al die bezichtigingen’.

Kosten overbruggingslening! Bespaar gemiddeld € 2.500,-

Zoals we al aangegeven hebben kunnen de kosten voor een overbruggingslening enorm oplopen. Het zijn kosten die je eigenlijk niet wilt maken. Het is daarom erg verstandig om eerst je huis te verkopen en daarna een andere woning te kopen.

Echter, door de krapte op de woningmarkt is dit wellicht niet wenselijk. Dadelijk heb je jouw eigen huis verkocht, moet je eruit en heb je nog geen eigen woning. Dan was een overbruggingskrediet fijn geweest. Toch, is er ook nog een andere optie. Een optie die jou veel kosten bespaard.

Door je huis zelf te verkopen via ons kun je op de kosten van een overbruggingslening besparen. Je beslist namelijk zelf de datum van overdracht!

Doordat wij doorgaans zonder voorbehoud van financiering kopen heb je direct zekerheid. Zo weet je zeker dat je huis verkocht is, op deze manier kun je meteen op zoek naar je droomhuis.

Het is gemakkelijk en vermindert stress. Daarnaast heb je via ons doorgaans te maken met een snelle verkoop. Wij beschikken namelijk over een breed netwerk en hebben zelf vaak ook de mogelijkheid om een bod te doen. Op deze manier heb je niet eens een overbruggingslening nodig!

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Kosten energielabel! Bespaar gemiddeld € 250,-

De kosten voor een energielabel kunnen erg oplopen. Het is daarom belangrijk dat je de prijzen goed vergelijkt. Het voordeel van verkoop via ons is dat wij doorgaans het energielabel verzorgen. Op deze manier bespaar je op deze kosten. Een goede reden dus om eens te kijken naar de mogelijkheden die wij bieden.

huis verkopen kosten besparen energielabel blog

Kosten voor notaris! Bespaar gemiddeld € 500,-

De kosten voor de notaris kunnen flink oplopen. Over het algemeen hanteren notarissen verschillende prijzen. Daarom is het goed om deze prijzen te vergelijken. Op deze manier kun je veel kosten besparen. De ene notaris vraagt meer dan de ander.

Bijkomend voordeel als je kiest voor Zelfwoonhuisverkopen.nl: Wij helpen je bij het vinden van de juiste notaris die een juiste prijs rekent voor de verkoop.

Kosten door overlijden!

Het is natuurlijk lastig om deze kosten te voorkomen. Je weet namelijk niet wat er in het testament van je familielid staat. Indien je een huis samen met je partner of vriend(in) koopt is het belangrijk dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Deze zorgt ervoor dat je niet voor onverwachte kosten komt te staat als de ander overlijdt. Deze keert dan een bepaald bedrag uit en zorgt ervoor dat je niet voor hoge hypotheeklasten komt te staan.

Indien je in je naaste omgeving iemand hebt waarvan je mogelijk de woning kan erven, is het goed om te benadrukken dat zij alles goed regelen. Mocht je een huis hebben geërfd? Dan is het van belang dat je het huis snel verkoopt. Via ons verkoop je jouw huis snel en kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Zeker bij een erfenis is het fijn om niet met hoge kosten te zitten. Je hebt natuurlijk wel iets anders aan je hoofd. Kijk daarom zeker naar onze mogelijkheden.

Kosten door echtscheiding!

De kosten voor een echtscheiding zijn lastig om te voorkomen. Zorg in ieder geval voor een goede notaris- en advocaat. Bespreek alle mogelijkheden met je bank en bespreek alles goed met elkaar. Moet je jouw huis echt verkopen? Is een snelle verkoop belangrijk? Bekijk dan onze mogelijkheden en bespaar op de kosten! Wij bieden ook de mogelijkheid om je woning te verkopen en deze daarna een periode terug te huren. In het geval van een scheiding is het vaak zo dat je een andere woning moet vinden, dan zou deze optie zeer van pas komen.

Verkoop je huis snel en bespaar op bijkomende kosten!

In bovenstaand artikel heb je kunnen lezen dat er meer kosten bij het verkopen naar boven komen dan jezelf denkt. Met deze tips kun je ruim €10.000,- of meer besparen.

Wie bieden een goede prijs en jij bespaart op de volgende kosten;

 • € 3.500,- Kosten makelaar (Gemiddelde besparing)
 • € 2.500,- Kosten overbruggingslening
 • € 1.500,- Kosten woning ontruimen
 • € 1.000,- Kosten reparaties woning
 • € 500,- Opstartkosten makelaar
 • € 250,- Kosten Energielabel
 • € 750,- Kosten notaris

 

Totaal méér dan € 10.000,- euro besparing bij een verkoop via ons!

Verkoop via Zelfwoonhuisverkopen.nl € 0 ,-

huis verkopen kosten besparen audacia vastgoed

We hebben je al kort verteld over het zelf verkopen van je huis via Zelfwoonhuisverkopen.nl. Wij bieden de volgende voordelen:

 • Je geen last hebt van lange bezichtigingen. Je verkoopt je huis namelijk
  snel en direct aan ons of een investeerder uit ons netwerk.
 • Je zit niet vast aan een vaste verhuisdatum. Zelfwoonhuisverkopen.nl biedt juist flexibiliteit.
 • Er komen geen bijkomende kosten naar boven.
 • Wij kijken overal doorheen. Hierdoor zijn kleine reparaties- en onderhoud niet nodig. Dit bespaart in de kosten.
 • We regelen een energielabel.
 • Wij regelen verder alles en maken de verkoop gemakkelijk!

 

Kortom het verkopen van je huis via Zelfwoonhuisverkopen.nl biedt veel voordelen en het bespaart je veel kosten. Veel van de bovengenoemde kosten hoef je niet te betalen. Je hebt geen last van bezichtigingen en je verkoopt je huis binnen no-time.

Vele tevreden verkopers zijn je reeds voorgegaan. Lees bijvoorbeeld het succesverhaal van Edwin uit Spijkenisse die op deze manier zelf zijn huis verkocht heeft.

Kom in actie en bespaar vandaag nog op alle kosten. Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Waar jouw huis zich ook in Nederland bevindt: Zelfwoonhuisverkopen helpt je graag met de verkoop van je woning. Zo hielpen we eerder huiseigenaren uit:

 • Utrecht
 • Den Haag
 • Groningen
 • Amsterdam
 • Almere
 • Enschede
 • Zwolle
 • Leeuwarden (Friesland)
 • Apeldoorn
 • Lelystad
 • Rotterdam
 • Roermond (Limburg)
 • Almelo
 • Deventer
 • Roermond
 • Drenthe
Terug naar artikel overzicht

Reviews

trustpilot

Ervaringen waar
we trots op zijn:

Meer reviews

 • "Voor mij de ultieme win/win-situatie en een passend aanbod maakte het compleet!'' Germ verkocht zijn appartement in Emmen om het vervolgens weer terug te huren van de nieuwe eigenaar. "

  Germ uit Emmen Lees het hele succesverhaal
 • zelf huis verkopen raymond

  "Ik heb Koen de sleutel van het huis gegeven en de rest aan hem overgelaten. Achteraf gezien een heel goede beslissing, want het huis werd in no time verkocht. Zo kon ik in de huidige markt het meeste voordeel behalen!"

  Raymond uit Schiedam Lees het hele succesverhaal
 • huis verkopen en terughuren

  "Wij hebben via zelfwoonhuisverkopen ons huis verkocht. Dankzij goede gesprekken met Koen en een mooie prijs hebben wij besloten om door te zetten. Dankzij deze mogelijkheid werd ons huis snel verkocht. Koen is vriendelijk en denkt ook met je mee. Dit is en geeft een goed gevoel en dat bleek ook!"

  Maurice en Natalie uit Zoetermeer Lees het hele succesverhaal
 • jesse verkoopt zelf zijn appartement

  "Een betere ervaring kon ik niet hebben gehad. Na een goed en fijn gesprek besloten samen te werken. Binnen 3 dagen was mijn huis verkocht. Ik raad iedereen deze manier van verkopen aan! "

  Jesse uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal marco zelf woonhuis verkopen

  "Op maandag had ik een gesprek met Koen en hij legde direct een scherpe prijs neer. Op woensdag en donderdag hebben we vijf kijkers gehad en op vrijdag was het verkocht. En dat zonder voorbehoud van financiering. "

  Marco uit Ede Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal nadinio zelf huis verkopen zonder makelaar

  "Ik ben heel dankbaar dat het allemaal zo soepel en snel is gegaan. Daar wil ik Koen en Marlous echt voor bedanken."

  Nadinio uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal van joke die eigen huis verkoopt

  "Ik wilde graag een week hebben om te kunnen verhuizen. Dat hebben we zo geregeld met de sleuteloverdracht. Dat vond ik ook fijn aan de samenwerking met Koen. "

  Joke uit Schiedam Lees het hele succesverhaal

Zelf je huis verkopen? Ontvang nu een bod

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×