Koopcontract huis zonder makelaar
Koopcontract huis zonder makelaar? Hier let je op
Als je geen haast hebt met het verkopen van jouw huis en je er geen probleem mee hebt om de regie uit handen te geven, is het inschakelen van een makelaar een prima idee. Het verkopen van een huis zonder hulp van een makelaar wordt echter steeds populairder. En dat begrijpen we bij Zelfwoonhuisverkopen maar al te goed. Het scheelt namelijk veel kosten, tijd en administratieve rompslomp. Als je ervoor kiest om zonder makelaar jouw huis te verkopen, dien je echter nog altijd wel rekening te houden met het koopcontract. In het koopcontract staan namelijk alle afspraken, rechten en plichten van alle partijen. Dus waar let je nu allemaal op in het geval van een koopcontract huis zonder makelaar? Zelfwoonhuiskopen vertelt je hier alles wat je moet weten.
Geschreven door: Koen Overschie
Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen.
Koopcontract huis zonder makelaar opstellen
In het geval dat je je huis zonder makelaar verkoopt kan een koopcontract huis zonder makelaar nog wel eens wat verwarring met zich meebrengen. Dit komt doordat de makelaar normaliter het koopcontract opstelt. Het koopcontract is een essentieel document bij de verkoop van een huis, makelaar of niet. In het koopcontract staat namelijk precies welke afspraken er allemaal zijn gemaakt tussen alle partijen. Dit is belangrijk om verwarring en andere vervelende situaties te voorkomen. Omdat er in een koopcontract huis zonder makelaar ook gewoon enkele vaste elementen moeten worden opgenomen, is enige kennis hiervan erg belangrijk. Het voordeel hiervan is wel dat, als je dus zelf de onderhandelingen voert, jij als beste weet welke afspraken er zijn gemaakt. Zodoende kun je deze ook des te beter vastleggen.
Diverse gegevens meenemen
Ten eerste is het belangrijk om te kijken wat er allemaal in het koopcontract huis zonder makelaar moet komen te staan. Het allerbelangrijkste hier is het eindbod: het uiteindelijke bedrag dat jij van de koper krijgt. Dit bedrag bestaat uit het bod dat de koper doet, het bedrag voor alle onroerende zaken en andere eventuele bedragen die meegenomen dienen te worden. Je vindt in dit contract ook ontbindende voorwaarden, een overdrachtsdatum en een lijst met daarop alle onroerende zaken. Tot slot worden ook de belangrijkste kenmerken van de woning in het contract opgenomen. Het is essentieel dat alle persoonsgegevens van alle partijen in het contract staan om het document daadwerkelijk officieel te maken.
Gebruik een goed voorbeeld
Als je zonder makelaar jouw huis verkoopt, dien je dus zelf het koopcontract huis zonder makelaar op te stellen. Nu je weet wat erin moet komen te staan, is het verstandig om een goed voorbeeld erbij te pakken voordat je aan de slag gaat. Dit voorbeeld vul je dan aan met je eigen afspraken en de nader overeengekomen bedragen. Door het voorbeeld aan te houden, weet je zeker dat alles klopt en naar behoren is opgesteld. Kies je ervoor jouw woning te verkopen met een koopcontract huis zonder makelaar? Dan is het aan te raden een juridische controle uit te laten voeren. Op die manier voorkom je dat de koop straks ongeldig wordt verklaard en je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Het laatste wat je wilt is dat je natuurlijk weer terug bij af bent en je weer extra (onnodige) kosten moet maken.
Vraag nu een gratis waardebepaling aan!
Schakel een expert in
Zelfs als je jouw huis verkoopt zonder een makelaar, is het gewoon mogelijk om een expert in te huren om je te helpen bij het opstellen van een koopcontract huis zonder makelaar. Als je dat doet, heb je dát deel van de verkoop in ieder geval geregeld en achter de rug. Je hoeft dan alleen maar te controleren of alle informatie goed doorgegeven is/wordt. Klopt alle informatie? Dan kun je, als je dat fijn vindt, alsnog een juridische check laten doen. Met deze check wordt gekeken of alles klopt en er geen tegenstrijdigheden in staan. Het gehele koopcontract huis zonder makelaar wordt hiermee betrouwbaar en jij weet zeker dat je niks over het hoofd hebt gezien.
Laatste aandachtspunt
Op dit punt wordt een koopcontract ook wel een voorlopig koopcontract genoemd. Dit kan al snel verwarrend zijn als je jouw huis zonder makelaar verkoopt. Ook al is het hetzelfde als het definitieve koopcontract, het contract wordt voorlopig genoemd omdat de ontbindende voorwaarden ervoor kunnen zorgen dat de koop ontbonden wordt. De wettelijke bedenktijd van 3 dagen kan natuurlijk ook als gevolg hebben dat de koop, om wat voor een reden dan ook, niet door kan gaan. Daarom kan dit voor jou als verkoper toch nog een spannende tijd worden. Zorg er dan ook voor dat de ontbindende voorwaarden goed vastgelegd zijn in het koopcontract huis zonder makelaar. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is en kan er rekening mee gehouden worden.
Hulp bij een koopcontract huis zonder makelaar
Een huis verkopen zonder makelaar heeft dus een boel voordelen. Een koopcontract huis zonder makelaar is echter een belangrijk punt waarbij geen fouten gemaakt moeten worden. Ben jij van plan je huis te gaan verkopen zonder een makelaar in te schakelen? Wil je je vingers echter niet branden aan de haken en ogen aan een koopcontract huis zonder makelaar? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over hoe wij je kunnen ontzorgen en je verder kunnen helpen. Je kunt ons bereiken door te bellen naar: 085 – 06 06 027. Je kunt ons ook een email sturen via info@zelfwoonhuisverkopen.nl. Voor meer vragen over een koopcontract huis zonder makelaar kijk je op de website van Zelfwoonhuisverkopen.nl.
- Snel je huis verkopen
- Géén makelaarskosten
- Lege en verhuurde woningen
- Géén ontbindende voorwaarden
- Flexibele overdrachtsdatum