Marktwaarde in verhuurde staat

Wat is de marktwaarde van mijn woning in verhuurde staat?

We weten allemaal dat de waarde van een woning belangrijk is voor de aankoop. Maar de waarde van een woning is ook belangrijk wanneer je een woning wilt gaan verhuren. Hoe werkt dat dan precies? Het overgrote deel van de waarde wordt door een geldverstrekker aan hypotheek verstrekt. Hierbij wordt vaak een maximum van 70% tot 80% van de waarde aangehouden. De waarde die hierbij door de geldverstrekker gehanteerd wordt, noemen we de marktwaarde in verhuurde staat. De marktwaarde in verhuurde staat is vaak lager in vergelijking met de leegwaarde van een woning. Hoe dit komt? Dat lees je in dit artikel.

zelfwoonhuisverkopen koen

Geschreven door: Koen Overschie

Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen.

Hoe komt de marktwaarde in verhuurde staat tot stand?

Nu vraag je je wellicht af, hoe het kan dat de marktwaarde in verhuurde staat lager is dan de marktwaarde van de woning als deze te koop zou staan. Hierbij moet je weten dat bij het bepalen van de marktwaarde in verhuurde staat er niet alleen gekeken wordt naar de gegevens van de woning, maar ook naar de potentie voor verhuur. Hier is een ingewikkelde formule voor opgesteld, waarbij de (bestaande) huursom, de WOZ-waarde en de leegwaarderatio worden meegenomen.

marktwaarde verhuurde staat bepalen met Zelfwoonhuisverkopen.nl

De huur

Wat de waarde van een verhuurd huis is, is onder andere afhankelijk van de jaarlijkse huuropbrengsten. Hoe komen deze tot stand? Een verhuurder mag in de vrije sector zelf bepalen hoe hoog de huur is en mag de huur elk jaar verhogen. Als er veel vraag is naar een woning, en weinig aanbod, is het rendement hoger en daardoor kan de huur ook omhoog. Echter in de sociale huursector is de verhuurder gebonden aan vaste huurprijzen.

De taxateur gaat bij een beleggingspand in de sociale huursector uit van de huursom die feitelijk gerekend mag worden. Het kan dus zijn dat een woning voor een hogere prijs verhuurd wordt dan dat er daadwerkelijk gerekend mag worden.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

hoe bepaal je de marktwaarde van een verhuurd huis

De WOZ-waarde

De WOZ-waarde wordt aan de hand van de Wet Onroerende Zaken bepaald door de gemeente. Dit gebeurt jaarlijks. De WOZ-waarde wordt gebaseerd op de ligging, de oppervlaktegegevens en de inhoudsgegevens van de woning en op de verkoopcijfers van woningen in de buurt. Dit bepaalt hoe hoog de gemeentelijke belastingen worden, denk hierbij aan waterschapslasten en rioolheffing. Daarbij wordt de WOZ-waarde ook gebruikt om de marktwaarde in verhuurde staat te berekenen. Het gaat dan om de verhouding tussen de jaarlijkse huuropbrengst en de WOZ-waarde.

De leegwaarderatio

De verhouding tussen de jaarlijkse huuropbrengst en de WOZ-waarde bepaalt de leegwaarderatio. Het percentage van de leegwaarderatio staat gelijk aan het percentage dat overblijft van de marktwaarde in verhuurde staat.

Marktwaarde verhuurde staat berekenen

Heb je de verhouding tussen de jaarlijkse huuropbrengst en de WOZ-waarde berekend? Dan kun je kijken welke leegwaarderatio hierbij hoort. Als je de leegwaarderatio vermenigvuldigt met de WOZ-waarde, heb je de marktwaarde in verhuurde staat.
Bij de waarde in verhuurde staat wordt dus rekening gehouden met meerdere factoren waaronder de reële huursom, lopend huurcontract en huurpotentie.

contact met zelfwoonhuisverkopen voor onderhands verkopen huis

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via 085 – 06 06 027 of info@zelfwoonhuisverkopen.nl. We vertellen je graag meer over de marktwaarde in verhuurde staat.

 • Snel je huis verkopen
 • Géén makelaarskosten
 • Lege en verhuurde woningen
 • Géén ontbindende voorwaarden
 • Flexibele overdrachtsdatum
Terug naar artikel overzicht

Reviews

trustpilot

Ervaringen waar
we trots op zijn:

Meer reviews

 • "Voor mij de ultieme win/win-situatie en een passend aanbod maakte het compleet!'' Germ verkocht zijn appartement in Emmen om het vervolgens weer terug te huren van de nieuwe eigenaar. "

  Germ uit Emmen Lees het hele succesverhaal
 • zelf huis verkopen raymond

  "Ik heb Koen de sleutel van het huis gegeven en de rest aan hem overgelaten. Achteraf gezien een heel goede beslissing, want het huis werd in no time verkocht. Zo kon ik in de huidige markt het meeste voordeel behalen!"

  Raymond uit Schiedam Lees het hele succesverhaal
 • huis verkopen en terughuren

  "Wij hebben via zelfwoonhuisverkopen ons huis verkocht. Dankzij goede gesprekken met Koen en een mooie prijs hebben wij besloten om door te zetten. Dankzij deze mogelijkheid werd ons huis snel verkocht. Koen is vriendelijk en denkt ook met je mee. Dit is en geeft een goed gevoel en dat bleek ook!"

  Maurice en Natalie uit Zoetermeer Lees het hele succesverhaal
 • jesse verkoopt zelf zijn appartement

  "Een betere ervaring kon ik niet hebben gehad. Na een goed en fijn gesprek besloten samen te werken. Binnen 3 dagen was mijn huis verkocht. Ik raad iedereen deze manier van verkopen aan! "

  Jesse uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal marco zelf woonhuis verkopen

  "Op maandag had ik een gesprek met Koen en hij legde direct een scherpe prijs neer. Op woensdag en donderdag hebben we vijf kijkers gehad en op vrijdag was het verkocht. En dat zonder voorbehoud van financiering. "

  Marco uit Ede Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal nadinio zelf huis verkopen zonder makelaar

  "Ik ben heel dankbaar dat het allemaal zo soepel en snel is gegaan. Daar wil ik Koen en Marlous echt voor bedanken."

  Nadinio uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal van joke die eigen huis verkoopt

  "Ik wilde graag een week hebben om te kunnen verhuizen. Dat hebben we zo geregeld met de sleuteloverdracht. Dat vond ik ook fijn aan de samenwerking met Koen. "

  Joke uit Schiedam Lees het hele succesverhaal

Zelf je huis verkopen? Ontvang nu een bod

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×