Opkoopbescherming
Wetsvoorstel opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke verhuur
Het wetsvoorstel Opkoopbescherming en verruiming tijdelijke verhuur is op 6 juli 2021 gedeeltelijk aangenomen door de Eerste Kamer. Het Opkoopverbod is hier een onderdeel van. De opkoopbescherming zal naar verwachting per 1 januari 2022 in werking treden met een wijziging van de Woningwet.
Bij de aankoop van een beleggingswoning is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele wet- en regelgeving rondom de woningmarkt. We leggen hieronder uit wat dit nieuwe wetsvoorstel inhoudt.
Geschreven door: Marlous Overschie
Marlous is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met haar man Koen is zij Zelfwoonhuisverkopen gestart om huiseigenaren een gemakkelijke verkoop te bieden én te besparen op makelaarskosten.
Vraag nu een gratis waardebepaling aan!
Opkoopbescherming
Verwachting is dat al op 1 januari 2022 een opkoopverbod ingevoerd zal worden in gewilde wijken in Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Haarlem. De gemeenten kunnen met zo’n opkoopverbod de komende vijf jaar bepalen dat woningen in populaire gebieden niet meer opgekocht kunnen worden voor de verhuur. Vooraf zal bepaald worden welke woningen in het goedkope en middeldure segment zullen vallen.
Kansen voor starters op de huidige woningmarkt
Met de opkoopbescherming willen de vijf grootste steden van het land voorkomen dat beleggers betaalbare woningen voor starters opkopen voor de verhuur. Starters en particuliere kopers met een middeninkomen zullen met dit opkoopverbod naar alle waarschijnlijkheid zo meer kansen hebben op de huidige vastgoedmarkt en naar verwachting op meer betaalbare koopwoningen.
De insteek van de opkoopbescherming is bedoeld om de huidige woningnood onder starters aan te pakken. Hiermee verwachten de gemeenten de hoge verkoopprijzen op goedkopere en middeldure huizen op de woningmarkt meer te kunnen reguleren.. Met andere woorden; Kopen om te verhuren zal dan in de betreffende wijken dan ook verboden worden.
Oplossing voor de krapte op de huidige woningmarkt of toch niet?
Of deze opkoopbescherming de krapte op de huizenmarkt structureel gaat oplossen is nog onzeker en of het ertoe gaat leiden dat er op den duur meer vrije sector huurwoningen zullen vrijkomen is ook nog maar de vraag. Het te kort aan vrije sector huurwoningen wordt met deze opkoopbescherming niet opgelost. Er wordt namelijk al over gespeculeerd dat deze maatregel het tekort aan vrije sector huurwoningen in de toekomst juist zou kunnen vergoten. De verhuurprijzen in de vrije sector zullen, door het geringe aanbod in deze sector, juist weer toenemen Een averechts effect dus. Al met al hebben we het hier over gemiddeld 10% van het gehele woningaanbod in Nederland en zullen deze maatregelen de problemen op de verhuurmarkt niet oplossen.
Met de invoering van deze wet kan namelijk niet gegarandeerd worden dat er hiermee een vrije huurmarkt zal ontstaan of dat de huurprijzen opeens massaal omlaag gaan. Ook meent men dat het belangrijk is dat de gemeenten in de gewilde gebieden daarnaast ook voldoende betaalbare nieuwbouw huurwoningen laten bouwen. Niet alleen op de koopmarkt moeten starters geholpen worden, in de huursector zijn er ook enorm lange wachtenlijsten om in aanmerking te kunnen komen voor sociale huurwoningen.
Vraag nu een gratis waardebepaling aan!
Uitzonderingen voor het verlenen van een verhuurvergunning in een beschermd opkoopgebied
Er zullen 3 uitzonderingsgevallen zijn waar een gemeente, in het beschermde opkoopgebied, toch een vergunning voor verhuur moet verlenen;
Als de woning aan familie wordt verhuurd;
Als de woning onderdeel is van een winkel- kantoor of bedrijfspand
Als de woning tijdelijk wordt verhuurd (mits de eigenaar de woning minimaal een jaar zelf heeft bewoond).
Wanneer is de opkoopbescherming niet van toepassing:
Als de eigenaar al in het bezit was van de woning voordat de opkoopbescherming werd ingevoerd.
Indien de woningen minstens 6 maanden al verkeerde in verhuurde staat, voorafgaan aan de levering van de woningen aan een nieuwe eigenaar
De opkoopbescherming zal naar verwachting ingaan vanaf 1 januari 2022 voor zo’n vijf jaar, na deze vijf jaar zal er getoetst worden of de maatregel nog van toepassing zou moeten zijn. Er zal dan worden gekeken naar de noodzaak en economische situatie in het jaar 2027.
Je zult begrijpen dat er veel voor én veel tegenstanders zullen zijn voor dit nieuwe wetsvoorstel. Denk jij eraan om je woning te verkopen. Houd dan rekening met deze nieuwe maatregel. De verkoop aan een belegger kan dan niet meer toegestaan zijn.