Huizenprijzen gaan zeker dalen? De invloed van Corona op de huizenmarkt

Sinds 2020 is ons land in de ban van de corona crisis. Horecagelegenheden, scholen, kinderdagverblijven, sportscholen, pretparken, dierentuinen, musea, sauna’s en zwembaden zijn dicht. Winkels zijn open, maar er gelden strenge regels als je wilt gaan winkelen.

Zo mogen er maar een beperkt aantal mensen naar binnen, worden winkelwagens- en mandjes ontsmet en mag je met niet meer dan een persoon naar binnen. Verder gelden er regels als 1,5 meter afstand houden, zijn samenscholingen verboden en mag je niet met meer dan drie mensen tegelijk afspreken.

Dit maakt het natuurlijk lastig als je een huis wilt gaan bezichtigen. Dit is van invloed op het aantal bezichtigingen wat plaats vindt. Maar de corona crisis brengt ook veel economische onrust met zich mee. Maar wat doen al deze toestanden met betrekking tot de huizenmarkt? Gaan de huizenprijzen dalen? Stort de huizenmarkt in? In dit artikel vertellen wij je meer over de invloed van het coronavirus op de huizenmarkt.

huizen-prijzen-dalen-blog

Audacia Vastgoed is de grootste particuliere huizenopkoper van Nederland. Al jarenlang helpen wij mensen geld en tijd besparen bij de verkoop van hun huis. Er wordt altijd gestreefd naar een win win situatie. Wij kopen huizen zonder enkel voorbehoud en kunnen op ieder moment afnemen!

zelfwoonhuisverkopen koen

Geschreven door: Koen Overschie

Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen.

Dalen de huizenprijzen extreem door de corona crisis?

In 2008 was er een recessie op de huizenmarkt. De woningmarkt liep vast en de huizenprijzen daalden met tientallen procenten. Door de oplopende werkloosheid- en faillissementen nam het consumentenvertrouwen af. Iedereen hield zijn hand op de knip. Het kopen van luxe goederen was er niet meer bij.

Ook het kopen van woningen werd vooruitgeschoven. Hierdoor werd de economie hard geraakt en ging de woningmarkt op slot. Dit had als gevolg dat de huizenprijzen enorm omlaag kelderden.

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen weer enorm gestegen. Dit komt doordat het de afgelopen jaren beter ging met de economie en het consumentenvertrouwen bleef stijgen. Nu beïnvloed de corona crisis onze samenleving, hierdoor zijn huiseigenaren bang dat de huizenprijzen weer extreem gaan dalen. Ze zijn zelfs bang dat de huizenmarkt weer op slot gaat.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Consumentenvertrouwen is bepalend!

Tot nu toe verwachten de experts ondanks deze onzekere- en moeilijke tijd geen extreme dalingen. Toch, is dit nog even afwachten, want we weten niet tot hoelang de intelligente lockdown gaat duren en hoe de economie eruit gaat komen. Het vertrouwen van de consument is hierin bepalend.

Vlak voor de corona crisis stond het consumentenvertrouwen op haar hoogste punt ooit. Hierdoor kan de huizenmarkt wel tegen een stootje. Het consumentenvertrouwen is nu namelijk hoger dan in 2008. Toen stond het vertrouwen van de consument niet op zo’n hoogtepunt, als het nu staat. Verder zijn er nog een aantal verschillen ten opzichte van de crisis in 2008, waardoor de kans dat de huizenprijzen nu extreem gaan dalen kleiner is.

“Een correctie op de huizenprijzen is te verwachten, maar een extreme daling zal uitblijven.”

Verschillen met crisis in 2008!

De crisis in 2008 is een andere soort crisis dan de corona crisis. Eigenlijk, is geen enkele crisis met elkaar te vergelijken. Er zijn altijd andere factoren die opspelen, waardoor het consumentenvertrouwen daalt, en dus de huizenprijzen. Hieronder bespreken we deze verschillen:

Rente lager!

De rente voor een hypotheek is op dit moment erg laag. Ten opzichte van 2008 is deze zelfs extreem laag. Hierdoor is het aantrekkelijker om een woning te kopen. Doordat deze rente nog steeds zo laag is, zullen mensen eerder geneigd zijn om in een huis te investeren. Een hypothecaire-lening is immers goedkoper, dan in 2008. Hierdoor zal het consumentenvertrouwen minder snel afnemen.

Woningnood hoger!

In 2008 was er al grote woningnood, maar het aantal inwoners in Nederland is toegenomen, en de woningnood is alleen maar gegroeid. Deze woningnood neemt niet zomaar ineens af, ook niet door de corona crisis. Dit zorgt ervoor dat mensen nog steeds op zoek zijn naar een woning, zeker in de stedelijke gebieden- en randstad.

Minder bouw nieuwbouw woningen!

Het aantal nieuwbouwwoningen dat gebouwd wordt neemt af. Ondanks de woningnood, wordt er dus minder bijgebouwd.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Huidige situatie tijdelijke aard!

Veel mensen verwachten dat de huidige situatie van tijdelijke aard is. We zullen waarschijnlijk in een economische recessie komen, maar hierover is nog niets bekend. Consumenten zijn wel wat voorzichtiger met het kopen van een huis, maar zij zijn nog niet zo voorzichtig als in 2008.

Zoals je kunt lezen staan we er op dit moment anders in dan in 2008. Dit betekent niet dat de woningmarkt er geen last van gaat ondervinden. Toch, zal het naar verwachting minder gestaag lopen dan in 2008 en zal de woningmarkt minder snel op slot gaan. Een daling in de huizenprijzen is mogelijk, maar een huizenmarkt die door deze crisis volledig op slot gaat is onwaarschijnlijk. Een correctie op de huizenprijzen is dus te verwachten, maar een extreme daling zal uitblijven.

Daling bezichtigingen van invloed op huizenprijzen!

In bovenstaand stuk hebben we het gehad over het consumentenvertrouwen. Dit is van zeer groot belang. Daarnaast, hebben we de huidige situatie vergeleken met die van 2008. Een extreme daling in de huizenprijzen is tot nu toe nog niet te verwachten. Toch, zal er een kleine daling zijn. Een van de oorzaken van deze daling is de daling van het aantal bezichtigingen. Door alle regels die de corona crisis met zich meebrengt, is het lastiger om een huis te bezichtigen. Mensen zijn hier toch voorzichtig mee. Je weet immers niet of de huiseigenaar besmet is met corona. Hierdoor neemt het aantal bezichtigingen af. Een daling in bezichtigingen betekent ook minder verkoop van woning. Deze daling kan dus wel degelijk van invloed zijn op de huizenprijzen.

Wat kun jij eraan doen om een bezichtiging mogelijk te maken?

Er gaan diverse adviezen te ronde die het voor huiseigenaren- en makelaars mogelijk maken om toch bezichtigingen te organiseren. Indien iedereen zich aan deze maatregelen houdt en ervoor zorgt dat een bezichtiging mogelijk is, zullen mensen nog steeds komen. Dit verkleint het risico op daling van de huizenprijzen. Deze maatregelen kun je treffen om een bezichtiging mogelijk te maken:

Maak je huis schoon!

Het schoonmaken van je huis is altijd belangrijk, maar zeker in corona tijden. Als je mensen laat zien dat je huis schoon is en het fris ruikt, zullen ze met meer vertrouwen de bezichtiging voortzetten.

Zet ontsmettingsmiddel klaar!

Zorg voor ontsmettingsmiddel. Dit voorkomt besmetting voor jezelf, je huisgenoten en de kijkers zelf.

Was je handen extra!

Zorg ervoor dat je jouw handen extra wast.

Organiseer geen open huis!

Organiseer geen open huis. Bij een open huis komen er veel mensen tegelijk. Hierdoor heb je geen controle op de situatie. Hoogstwaarschijnlijk zullen er niet eens mensen komen naar een open huis door de corona crisis. Wettelijk gezien is het niet eens toegestaan vanwege alle maatregelen.

Kanaal Nederland Huizen Blog

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Verkoop je huis via Zelfwoonhuisverkopen

Je kunt er ook voor kiezen om je huis via Zelfwoonhuisverkopen aan te bieden. Doordat wij direct een bod doen en geen bezichtigingen plannen met allerlei kopers, loop je minder risico.

Voordeel van Zelfwoonhuisverkopen ten tijde van de coronacrisis!

Hierboven hebben we je al kort uitgelegd dat de corona crisis wel degelijk van invloed kan zijn op de huizenprijzen. Men verwacht een kleine daling in de huizenprijzen. Toch, vinden er nog steeds bezichtigingen plaats en zijn er genoeg maatregelingen die dit mogelijk maken. Ondanks deze maatregelingen heb je nooit zekerheid. Je huis kan bijvoorbeeld langer te koop staan dan gemiddeld of voor een lagere prijs verkocht worden.

In dat geval is een verkoop via Zelfwoonhuisverkopen een goede optie. Zo heb je geen last van de regels die de corona crisis de huizenmarkt heeft opgelegd. Hieronder de voordelen:

Geen bezichtigingen in je huis!

Indien jij je huis wilt verkopen via Zelfwoonhuisverkopen is een van de bijkomende voordelen dat er geen bezichtigingen plaatsvinden. Wij beschikken namelijk over een ruim netwerk aan investeerders. Daarnaast nemen wij regelmatig zelf diverse woningen op in onze portefeuille. Je neemt contact met ons op en wij maken een vrijblijvende afspraak met jou. Nadat wij zijn langs geweest kun jij beslissen of je met ons in zee gaat, of niet.

Wij kopen dan de woning aan op het moment dat het jou het beste uitkomt. Wij kopen zelf aan of bieden dit aan onze investeerders aan. Doorgaans hoeven zij de woning niet extra te bezichtigen. Hierdoor voorkom je dat er veel mensen bij je over de vloer komen. Je hoeft dus geen bezichtigingen meer in te plannen en verkoopt je huis direct zeer eenvoudig zelf, zonder tussenkomst van een makelaar. Ook kijkdagen- en bezichtigingen zijn overbodig.

Je verkoopt je huis snel!

Doordat wij over een uitgebreid netwerk aan investeerders beschikken en zelf ook regelmatig onroerend goed inkopen, verkoop jij je huis sneller dan normaal. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je jouw huis snel kunt verkopen, zeker nu de huizenprijs nog stabiel is, raden we je dat zeker aan. Op dit moment verwacht men niet dat de huizenprijzen extreem dalen, maar je weet maar nooit. Liever je huis nu zelf verkopen, dan jarenlang aan je huis vast zitten wat we in de vorige crisis hebben gezien.

Je hoeft je woning niet extra schoon te maken!

Doordat wij contact met je opnemen via de telefoon en hoogstens eens keer langskomen hoef je jouw huis niet continu extra te ontsmetten. Dit scheelt jou enorm veel tijd.

Je loopt minder besmettingsgevaar!

Doordat er geen makelaars, kijkers en fotografen over de vloer komen, komen er minder mensen over de vloer. Dit voorkomt besmettingsgevaar. Hoe minder je in contact komt met mensen hoe beter.

Het verkopen van je huis via Zelfwoonhuisverkopen kent dus veel voordelen, zeker ten tijde van de corona crisis.

Huizenprijzen-zeker-dalen

Vele tevreden verkopers zijn je reeds voorgegaan. Lees bijvoorbeeld het succesverhaal van Edwin (44) uit Spijkenisse die op deze manier zelf zijn huis verkocht heeft.

Ben je geïnteresseerd in onze service? Kom in actie en bespaar vandaag nog op alle kosten. Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

We helpen je graag!

Waar jouw huis zich ook in Nederland bevindt: Zelfwoonhuisverkopen helpt je graag met de verkoop van je woning. Zo hielpen we eerder huiseigenaren uit:

 • Utrecht
 • Den Haag
 • Groningen
 • Amsterdam
 • Almere
 • Enschede
 • Zwolle
 • Leeuwarden (Friesland)
 • Apeldoorn
 • Lelystad
 • Rotterdam
 • Roermond (Limburg)
 • Almelo
 • Deventer
 • Roermond
 • Drenthe
Terug naar artikel overzicht

Reviews

trustpilot

Ervaringen waar
we trots op zijn:

Meer reviews

 • "Voor mij de ultieme win/win-situatie en een passend aanbod maakte het compleet!'' Germ verkocht zijn appartement in Emmen om het vervolgens weer terug te huren van de nieuwe eigenaar. "

  Germ uit Emmen Lees het hele succesverhaal
 • zelf huis verkopen raymond

  "Ik heb Koen de sleutel van het huis gegeven en de rest aan hem overgelaten. Achteraf gezien een heel goede beslissing, want het huis werd in no time verkocht. Zo kon ik in de huidige markt het meeste voordeel behalen!"

  Raymond uit Schiedam Lees het hele succesverhaal
 • huis verkopen en terughuren

  "Wij hebben via zelfwoonhuisverkopen ons huis verkocht. Dankzij goede gesprekken met Koen en een mooie prijs hebben wij besloten om door te zetten. Dankzij deze mogelijkheid werd ons huis snel verkocht. Koen is vriendelijk en denkt ook met je mee. Dit is en geeft een goed gevoel en dat bleek ook!"

  Maurice en Natalie uit Zoetermeer Lees het hele succesverhaal
 • jesse verkoopt zelf zijn appartement

  "Een betere ervaring kon ik niet hebben gehad. Na een goed en fijn gesprek besloten samen te werken. Binnen 3 dagen was mijn huis verkocht. Ik raad iedereen deze manier van verkopen aan! "

  Jesse uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal marco zelf woonhuis verkopen

  "Op maandag had ik een gesprek met Koen en hij legde direct een scherpe prijs neer. Op woensdag en donderdag hebben we vijf kijkers gehad en op vrijdag was het verkocht. En dat zonder voorbehoud van financiering. "

  Marco uit Ede Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal nadinio zelf huis verkopen zonder makelaar

  "Ik ben heel dankbaar dat het allemaal zo soepel en snel is gegaan. Daar wil ik Koen en Marlous echt voor bedanken."

  Nadinio uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal van joke die eigen huis verkoopt

  "Ik wilde graag een week hebben om te kunnen verhuizen. Dat hebben we zo geregeld met de sleuteloverdracht. Dat vond ik ook fijn aan de samenwerking met Koen. "

  Joke uit Schiedam Lees het hele succesverhaal

Zelf je huis verkopen? Ontvang nu een bod

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×