Ik verkoop mijn huis zelf - praktische tips, iedereen kan het!

Ik verkoop mijn huis zelf – praktische tips

Zelf je huis verkopen scheelt enkele duizenden euro’s aan makelaarskosten. Maar er is meer, want je bepaalt zelf aan wie, wanneer en tegen welke prijs je verkoopt. Hoe verkoop ik mijn huis? Dit is een vraag die veel verkopers bezighoudt. Hier zijn verschillende methoden voor. Het belangrijkste is dat je de woning sneller verkoopt, je wilt immers niet maandenlang over een verkoop doen.

zelfwoonhuisverkopen koen

Geschreven door: Koen Overschie

Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen.

Makelaars zijn nóg duurder dan voorheen

In 2019 betaalde je bij verkoop van de woning gemiddeld € 3.625,- aan de makelaar. In 2020 is dit gestegen naar een gemiddelde van € 4000. De tarieven van makelaars zijn in een jaar tijd met maar liefst 10% gestegen.

Hoe berekent een makelaar zijn tarief? De doorsnee makelaar rekent met een percentage van 1,5% van de verkoopprijs. Gaat jouw woning voor € 280.000 weg, dan betaal je dus € 4.200,- aan makelaarskosten. Het percentage kan per verkoopmakelaar verschillen, daarom is het goed om te vergelijken.

Ik verkoop mijn huis zelf: besparen op de kosten

Ruim € 4.000,- aan een makelaar betalen, dat kan natuurlijk veel goedkoper. Waarschijnlijk sta je op het punt dat je denkt: “ik verkoop mijn huis zelf”. Wat ben je dan ongeveer kwijt? Dit hangt een beetje van de promotie af. Helaas kun je als particulier je woning niet zelf op Funda plaatsen, dit moet via de makelaar. Dit kan wel via Jaap, ook een bekende huizensite. Prijs: vanaf € 320, oplopend tot € 1170.

Ik verkoop mijn huis zelf blog tevreden klant

Bovenstaand bedrag is in ieder geval goedkoper dan via de makelaar, maar misschien heb je geen behoefte aan vele bezichtigingen en onderhandelingen. Bovendien geeft plaatsing op een verkoopsite je geen garantie dat je de woning daadwerkelijk verkoopt. In dit laatste geval ben je je investering kwijt. Ons bedrijf Zelfwoonhuisverkopen biedt de voordelen van het zelf verkopen, garanderen een goede prijs én werken zonder kosten voor de verkoper.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Hoe verkoop ik mijn huis effectief?

Makelaars vinden het niet prettig dat huiseigenaren hun huis zelf verkopen. Logisch, wanneer je zelf je huis verkoopt loopt de makelaar inkomsten mis. Toch kun je net zo goed of misschien wel beter als de makelaar je woning verkopen.

Hoe verkoop ik mijn huis effectief? Door dit tegen zo laag mogelijke kosten te doen. Plaats de woning op gratis websites en op social media. Vergeet niet een bord in de voortuin of voor het raam te plaatsen, ook dit trekt potentiële kopers aan.

Zorg dat de woning verkoopklaar is. Bereid een eventuele rondleiding voor, hiermee haal je het maximale uit je verkooppraatje. Het is belangrijk dat je alle technische details kent, je bent ook verplicht tot het vermelden van verborgen gebreken (mits je hiervan op de hoogte bent). Denk van tevoren ook aan het bedrag wat je voor je woning wilt hebben. De potentiële koper zal laag inzetten terwijl jij aan de andere kant een hogere prijs vraagt. Uiteindelijk moeten jullie uitkomen op de prijs die jij in gedachte had.

Heb je geen haast met verkoop van de woning, dan is dit een zeer goede methode om je huis effectief te verkopen.

ik verkoop mijn huis zelf tevreden klant blog

Ervaringen met zelf verkopen van je huis

Benieuwd naar ervaringen van andere mensen die hun huis zelf verkopen? Over het algemeen zijn de ervaringen goed. Dit komt omdat je zelf het heft in handen neemt, de verkoopprijs bepaalt maar ook alle zaken hieromheen. Vaak zijn dit soort ervaringen beter dan wanneer je de woning via de makelaar verkoopt.

Mijn huis verkoop ik zelf & ik bepaal

Je hebt een verkoopprijs in gedachten maar bovenal een termijn waarbinnen de woning verkocht is. We horen het je zeggen “mijn huis verkoop ik zelf”. Waarschijnlijk had je geen rekening gehouden met een langere verkooptijd. Woningen staan gemiddeld tussen de drie maanden en zeven maanden te koop, maar dit kan in sommige gebieden nog langer duren.

Je wilt je huis zelf verkopen maar ook zelf bepalen op welke termijn dit is. Wanneer je via een makelaar verkoopt zal deze altijd voor de hoogste prijs gaan, zeker niet voor de kortste termijn. Zelf verkopen kan sneller gaan maar vaak moet je dan tevreden zijn met een lagere verkoopprijs.

ik verkoop mijn huis zelf tevreden klant jesse blog

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Hoe verkoop ik mijn huis sneller voor de juiste prijs?

Er zijn van die situaties dat je de woning gedwongen moet verkopen. Zonde want je wil eigenlijk in je eigen huis blijven wonen. Hier heb je veel herinneringen opgebouwd en je bent aan de woning én de omgeving gehecht geraakt.

Hoe verkoop ik mijn huis sneller en kan ik er toch in blijven wonen? Ook dan kom je weer bij een belegger uit. Omdat je huis na verkoop vaak verhuurd wordt, biedt dit voor jou ook mogelijkheden. Je kunt je net verkochte huis gewoon huren en er in blijven wonen. Erg prettig voor jou en je gezinsleden, want jullie hoeven niet te verhuizen. Ook ideaal wanneer je na verkoop van de woning met een restschuld blijft zitten en je hierdoor moeilijk ergens anders (particulier) kunt huren. Bovendien maak je geen extra kosten voor verhuizing want alles blijft hetzelfde.

Ik verkoop mijn huis zelf en wil direct geld ontvangen

Vrijwel overal werkt dit hetzelfde. Je verkoopt je huis zelf en ontvangt, zodra alles via de notaris geregeld is, het geld. Maar let op want wanneer je nog een hypotheek open hebt staan dan gaat het geld hiernaartoe. Het gedeelte dat overblijft is voor jezelf en blijft ook op je eigen rekening staan. Dit is vrij besteedbaar.

ik verkoop mijn huis zelf blog contract tekenen

Je verkoopt je huis zelf aan een belegger/opkoper? Vaak is er dan wel de mogelijkheid tot een aanbetaling. Je ontvangt dan al een bedrag voordat de woning officieel verkocht is. Zo kun je alvast vooruit, bijvoorbeeld om een andere woning of verhuizing te financieren. Vraag vooraf naar de mogelijkheden en neem vrijblijvend contact met ons op.

Wat is jouw huis waard?

Terug naar artikel overzicht

Reviews

trustpilot

Ervaringen waar
we trots op zijn:

Meer reviews

 • "Voor mij de ultieme win/win-situatie en een passend aanbod maakte het compleet!'' Germ verkocht zijn appartement in Emmen om het vervolgens weer terug te huren van de nieuwe eigenaar. "

  Germ uit Emmen Lees het hele succesverhaal
 • zelf huis verkopen raymond

  "Ik heb Koen de sleutel van het huis gegeven en de rest aan hem overgelaten. Achteraf gezien een heel goede beslissing, want het huis werd in no time verkocht. Zo kon ik in de huidige markt het meeste voordeel behalen!"

  Raymond uit Schiedam Lees het hele succesverhaal
 • huis verkopen en terughuren

  "Wij hebben via zelfwoonhuisverkopen ons huis verkocht. Dankzij goede gesprekken met Koen en een mooie prijs hebben wij besloten om door te zetten. Dankzij deze mogelijkheid werd ons huis snel verkocht. Koen is vriendelijk en denkt ook met je mee. Dit is en geeft een goed gevoel en dat bleek ook!"

  Maurice en Natalie uit Zoetermeer Lees het hele succesverhaal
 • jesse verkoopt zelf zijn appartement

  "Een betere ervaring kon ik niet hebben gehad. Na een goed en fijn gesprek besloten samen te werken. Binnen 3 dagen was mijn huis verkocht. Ik raad iedereen deze manier van verkopen aan! "

  Jesse uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal marco zelf woonhuis verkopen

  "Op maandag had ik een gesprek met Koen en hij legde direct een scherpe prijs neer. Op woensdag en donderdag hebben we vijf kijkers gehad en op vrijdag was het verkocht. En dat zonder voorbehoud van financiering. "

  Marco uit Ede Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal nadinio zelf huis verkopen zonder makelaar

  "Ik ben heel dankbaar dat het allemaal zo soepel en snel is gegaan. Daar wil ik Koen en Marlous echt voor bedanken."

  Nadinio uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal van joke die eigen huis verkoopt

  "Ik wilde graag een week hebben om te kunnen verhuizen. Dat hebben we zo geregeld met de sleuteloverdracht. Dat vond ik ook fijn aan de samenwerking met Koen. "

  Joke uit Schiedam Lees het hele succesverhaal

Zelf je huis verkopen? Ontvang nu een bod

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×