Is overwaarde van huis belastingvrij?

Overwaarde huis belastingvrij, kan dit?

Overwaarde na de verkoop van je huis is belasting vrij. Maar klopt dit wel? De huizenprijzen zijn de laatste tijd fors gestegen en de kans is groot dat jij overwaarde ontvangt na de verkoop van jouw huis. Dit is enorm fijn. Maar let wel op, het is belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Veel mensen vragen zich af hoe zij dit geld belastingvrij kunnen wegzetten. Wil jij ook een verstandige keuze maken? Lees gauw verder hoe jij slim om kan gaan met de overwaarde van jouw huis.

zelfwoonhuisverkopen koen

Geschreven door: Koen Overschie

Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen.

Overwaarde op je spaarrekening?

Zoals je wellicht weet, zijn de prijzen van koopwoningen de laatste tijd enorm gestegen. Daardoor kan het zijn dat jouw huis ineens veel meer waard geworden is dan de hypotheek die je ooit hebt afgesloten. De winst van de verkoop van jouw huis wordt niet belast. Uiteraard is dit erg fijn! Kies jij ervoor om dit bedrag op je spaarrekening te zetten? Hou er dan rekening mee dat dit invloed heeft op je vermogen. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat er vermogensrendementsheffing geheven gaat worden over dit bedrag. Als alleenstaande mag je tot een bedrag van ongeveer 50.000 euro per jaar belastingvrij op je rekening hebben staan. Voor fiscaal partners geldt een bedrag van 100.000 euro. Komt jouw eigen vermogen boven dit bedrag? Dan geven wij je graag een aantal tips.

belasting op overwaarde op je spaarrekening

Nieuw huis kopen of toch liever huren?

Koop je een nieuw huis? Dan wordt er verwacht dat jij de overwaarde van je huis in de nieuwe hypotheek stopt. Doe je dit niet? Dan krijg je over dit gedeelte geen renteaftrek.
Wil jij geen nieuw huis kopen en ga je liever huren? Dan zal de overwaarde na drie jaar weer vrij komen. Dit bedrag stort je op je spaarrekening of je gaat het beleggen. Hier betaal je vermogensbelasting over.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

Schenkbelasting

Graag laten we je kennismaken met een andere optie. Je zou de overwaarde van je huis kunnen schenken. Bijvoorbeeld aan je kinderen. Je hoeft hier geen belasting over te betalen. Uiteraard kan het zo zijn dat jouw kinderen hier zelf wel schenkbelasting over moeten betalen.

overwaarde huis schenken zonder belasting

Meer informatie? Neem contact op

Het kan erg lastig zijn om de juiste keuzes te maken. Elke situatie is uniek. Wij weten dat het kennis en aandacht vergt om tot de juiste constructie te komen. Een constructie waar jij als verkoper het meest aan overhoudt. Wil je hier advies over of hulp bij? Dan kun je terecht bij zelfwoonhuisverkopen.nl. Wij bieden je een geschikte oplossing die past bij jouw situatie. Voel je vrij om te bellen naar 085 – 06 06 027 of stuur een e-mail naar <ahref=mailto:info@zelfwoonhuisverkopen.nl>info@zelfwoonhuisverkopen.nl.

 • Snel je huis verkopen
 • Géén makelaarskosten
 • Lege en verhuurde woningen
 • Géén ontbindende voorwaarden
 • Flexibele overdrachtsdatum
Terug naar artikel overzicht

Reviews

trustpilot

Ervaringen waar
we trots op zijn:

Meer reviews

 • "Voor mij de ultieme win/win-situatie en een passend aanbod maakte het compleet!'' Germ verkocht zijn appartement in Emmen om het vervolgens weer terug te huren van de nieuwe eigenaar. "

  Germ uit Emmen Lees het hele succesverhaal
 • zelf huis verkopen raymond

  "Ik heb Koen de sleutel van het huis gegeven en de rest aan hem overgelaten. Achteraf gezien een heel goede beslissing, want het huis werd in no time verkocht. Zo kon ik in de huidige markt het meeste voordeel behalen!"

  Raymond uit Schiedam Lees het hele succesverhaal
 • huis verkopen en terughuren

  "Wij hebben via zelfwoonhuisverkopen ons huis verkocht. Dankzij goede gesprekken met Koen en een mooie prijs hebben wij besloten om door te zetten. Dankzij deze mogelijkheid werd ons huis snel verkocht. Koen is vriendelijk en denkt ook met je mee. Dit is en geeft een goed gevoel en dat bleek ook!"

  Maurice en Natalie uit Zoetermeer Lees het hele succesverhaal
 • jesse verkoopt zelf zijn appartement

  "Een betere ervaring kon ik niet hebben gehad. Na een goed en fijn gesprek besloten samen te werken. Binnen 3 dagen was mijn huis verkocht. Ik raad iedereen deze manier van verkopen aan! "

  Jesse uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal marco zelf woonhuis verkopen

  "Op maandag had ik een gesprek met Koen en hij legde direct een scherpe prijs neer. Op woensdag en donderdag hebben we vijf kijkers gehad en op vrijdag was het verkocht. En dat zonder voorbehoud van financiering. "

  Marco uit Ede Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal nadinio zelf huis verkopen zonder makelaar

  "Ik ben heel dankbaar dat het allemaal zo soepel en snel is gegaan. Daar wil ik Koen en Marlous echt voor bedanken."

  Nadinio uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal van joke die eigen huis verkoopt

  "Ik wilde graag een week hebben om te kunnen verhuizen. Dat hebben we zo geregeld met de sleuteloverdracht. Dat vond ik ook fijn aan de samenwerking met Koen. "

  Joke uit Schiedam Lees het hele succesverhaal

Zelf je huis verkopen? Ontvang nu een bod

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×