Wanneer vrijstelling overdrachtsbelasting?

Wanneer vrijstelling overdrachtsbelasting?

Wanneer vrijstelling overdrachtsbelasting? Die vraag krijgen we vaker. Een huizenkoper van tussen de 18 en de 35 jaar oud betaalt géén overdrachtsbelasting voor een huis van maximaal € 400.000. Vanaf 1 januari 2023 is dit bedrag € 440.000. Als je je huis binnen 1 jaar wil verkopen en géén overdrachtsbelasting wil betalen, dien je wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Zelfwoonhuisverkopen vertelt je hier aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vrijstelling overdrachtsbelasting vanaf 2023.

zelfwoonhuisverkopen koen

Geschreven door: Koen Overschie

Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen.

Voorwaarden voor startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling overdrachtsbelasting, moet je als koper voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je bent tussen de 18 en de 35 jaar op het moment dat je de notariële akte ondertekent.
 • Je hebt als koper een woning.
 • Je hebt niet eerder een vrijstelling voor overdrachtsbelasting ontvangen en je hebt hier een schriftelijke verklaring voor opgesteld.
 • Je verklaart schriftelijk dat jij de hoofdbewoner van de woning wordt en deze dus niet gaat verhuren.
 • De woning heeft een waarde van maximaal € 400.000. Vanaf 1 januari 2023 is dit bedrag maximaal € 440.000.

kom ik in aanmerking voor vrijstelling overdrachtsbelasting

Wat is overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is belasting die je betaalt als je je woning binnen een bepaalde periode weer doorverkoopt. Hiervoor zijn 3 tarieven opgesteld: 0%, 2% en 8%. Verkoop je je woning zelf binnen 1 jaar na aankoop? Voldoe je aan de eerder genoemde voorwaarden? Dan heb je een vrijstelling overdrachtsbelasting. Gebruik je je woning als tweede woning of als beleggingspand? Dan betaal je vanaf 2023 geen 8% maar zelfs 10,4% overdrachtsbelasting. In (bijna) alle andere gevallen, betaal je het gangbare tarief van 2% overdrachtsbelasting.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

uitleg wat is overdrachtsbelasting

Waarom je woning binnen 6 maanden verkopen?

Bij de meeste huizen ontvang je de betaalde overdrachtsbelasting terug als je je huis binnen 26 weken weer gaat verkopen. Dit komt uiteraard weinig voor. Het komt weleens voor dat bij bijzondere omstandigheden hier gebruik van wordt gemaakt. Denk aan een verhuizing of een nieuwe baan die toch ineens niet door blijkt te gaan. Let wel op dat bij nieuwbouwwoningen dit een andere verhaal kan zijn. Soms geldt er een anti speculatiebeding wat inhoudt dat je een boete kan krijgen als je binnen 12 maanden je huis weer verkoopt. Dit komt doordat een nieuwbouwwoning, en de omgeving ervan, na een jaar of 2 jaar vaak veel aantrekkelijker zijn geworden. De ‘boete’ is ingesteld om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen een relatief goedkope woning kopen en deze snel weer verkopen na aankoop voor hoge winst.

huis verkopen binnen 6 maanden voor vrijstelling overdrachtsbelasting

Meer informatie vrijstelling overdrachtsbelasting

Of je in aanmerking komt voor een starters vrijstelling overdrachtsbelasting of dat je in een bepaald tarief terecht komt, hangt dus van diverse factoren af. Wil je weten of en wanneer je in aanmerking komt voor een vrijstelling overdrachtsbelasting (vanaf 2023)? Neem gerust contact op met Zelfwoonhuisverkopen. We adviseren je graag over alles wat met vastgoed te maken heeft. Bel naar 085 – 06 06 027 of stuur een e-mail naar info@zelfwoonhuisverkopen.nl.

 • Snel je huis verkopen
 • Géén makelaarskosten
 • Lege en verhuurde woningen
 • Géén ontbindende voorwaarden
 • Flexibele overdrachtsdatum
Terug naar artikel overzicht

Reviews

trustpilot

Ervaringen waar
we trots op zijn:

Meer reviews

 • "Voor mij de ultieme win/win-situatie en een passend aanbod maakte het compleet!'' Germ verkocht zijn appartement in Emmen om het vervolgens weer terug te huren van de nieuwe eigenaar. "

  Germ uit Emmen Lees het hele succesverhaal
 • zelf huis verkopen raymond

  "Ik heb Koen de sleutel van het huis gegeven en de rest aan hem overgelaten. Achteraf gezien een heel goede beslissing, want het huis werd in no time verkocht. Zo kon ik in de huidige markt het meeste voordeel behalen!"

  Raymond uit Schiedam Lees het hele succesverhaal
 • huis verkopen en terughuren

  "Wij hebben via zelfwoonhuisverkopen ons huis verkocht. Dankzij goede gesprekken met Koen en een mooie prijs hebben wij besloten om door te zetten. Dankzij deze mogelijkheid werd ons huis snel verkocht. Koen is vriendelijk en denkt ook met je mee. Dit is en geeft een goed gevoel en dat bleek ook!"

  Maurice en Natalie uit Zoetermeer Lees het hele succesverhaal
 • jesse verkoopt zelf zijn appartement

  "Een betere ervaring kon ik niet hebben gehad. Na een goed en fijn gesprek besloten samen te werken. Binnen 3 dagen was mijn huis verkocht. Ik raad iedereen deze manier van verkopen aan! "

  Jesse uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal marco zelf woonhuis verkopen

  "Op maandag had ik een gesprek met Koen en hij legde direct een scherpe prijs neer. Op woensdag en donderdag hebben we vijf kijkers gehad en op vrijdag was het verkocht. En dat zonder voorbehoud van financiering. "

  Marco uit Ede Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal nadinio zelf huis verkopen zonder makelaar

  "Ik ben heel dankbaar dat het allemaal zo soepel en snel is gegaan. Daar wil ik Koen en Marlous echt voor bedanken."

  Nadinio uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal van joke die eigen huis verkoopt

  "Ik wilde graag een week hebben om te kunnen verhuizen. Dat hebben we zo geregeld met de sleuteloverdracht. Dat vond ik ook fijn aan de samenwerking met Koen. "

  Joke uit Schiedam Lees het hele succesverhaal

Zelf je huis verkopen? Ontvang nu een bod

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×