Winst verkoop woning belasting

Verkoopwinst belasting: hoe werkt het?

Als je jouw woning verkoopt, kan dit gevolgen hebben voor de hypotheek of lening. Het bedrag van de aftrekbare rente wordt namelijk hoger of lager. Maar hoe zit dit precies? En wat als de opbrengst van jouw woning hoger is dan de (eigenwoning)schuld? Zelfwoonhuisverkopen vertelt je graag meer over de verkoopwinst belasting.

zelfwoonhuisverkopen koen

Geschreven door: Koen Overschie

Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen.

Checklist kostenoverzicht woningen

In de belastingaangifte vind je ook een vraag over woningen en andere onroerende zaken. Er is een checklist waarin precies staat welke kostenoverzichten je nodig hebt voor het invullen van de inkomstenbelastingaangifte. De checklist onderscheidt de volgende onderwerpen:

 • Kostenoverzicht eigen woning, voor als je een eigen woning hebt;
 • Aankoop van de woning, overzicht van de aankoopkosten;
 • Verkoop van de woning, overzicht van de verkoopkosten;
 • Hypotheek oversluiten, overzicht van de kosten die je maakt bij het oversluiten.

winst verkoop woning belasting checklist

Kostenoverzicht voor verkoopwinst belasting

In het jaar van de verkoop van jouw woning, heb je de volgende kostenoverzichten. Een kostenoverzicht bij de vraag over woningen en andere onroerende zaken en één voor de vraag over hypotheken en andere schulden in de inkomstenbelastingaangifte. Ook de verkoopwinst belasting wordt hierbij meegenomen. We hebben dit daarom voor je op een rijtje gezet.

Allereerst benoemen we de kosten die thuishoren bij de vraag over woningen en andere onroerende zaken. Hierbij gaat het om de som: verkoopprijs van de verkochte woning minus de verkoopkosten. Het kostenoverzicht dat daarbij hoort is:

 • De advies- en bemiddelingskosten in verband met de verkoop van jouw woning. Deze zijn niet aftrekbaar;
 • De kosten voor het energielabel. Deze zijn niet aftrekbaar;
 • De makelaarskosten voor de verkoop van de woning. Deze zijn niet aftrekbaar;
 • De taxatiekosten in verband met de verkoop van de woning. Deze zijn niet aftrekbaar;
 • De verkoopsom van de woning.

Vervolgens behandelen we het kostenoverzicht behorende bij de vraag over hypotheken en andere schulden:

 • De eigenwoningschuld op het moment van verkoop. Hierbij gaat het om de schuld op 1 januari, de schuld op 31 december en de betaalde rente;
 • De kosten van royement (doorhalen) van de hypotheek op de verkochte woning. Deze kosten zijn wél aftrekbaar. Hierbij gaat het om de vraag of je naast de rente ook nog andere kosten hebt.

Door de kosten van de verkoop van jouw woning op een rij te zetten, wordt de verkoopwinst voor de belasting in kaart gebracht. Het is uiteraard noodzakelijk en verplicht om de verkoopwinst voor de belasting aan te geven.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

kosten verkoopwinst belasting

Overwaarde op jouw woning

Is de opbrengst op jouw woning hoger dan de eigenwoningschuld? Dan heeft de woning overwaarde. Je kunt uitrekenen hoeveel rente je in dat geval mag aftrekken voor jouw nieuwe woning. Hierbij moet je rekening houden met de bijleenregeling. Het bedrag aan overwaarde bij verkoop is overigens belastingvrij maar telt wel mee voor je vermogensbelasting.

winst belasting op overwaarde woning

Meer over verkoopwinst belasting

Wil je meer weten over verkoopwinst belasting? Zelfwoonhuisverkopen helpt je graag verder. Bel naar 085 – 06 06 027 of stuur ons een e-mail via info@zelfwoonhuisverkopen.nl.

 • Snel je huis verkopen
 • Géén makelaarskosten
 • Lege en verhuurde woningen
 • Géén ontbindende voorwaarden
 • Flexibele overdrachtsdatum
Terug naar artikel overzicht

Reviews

trustpilot

Ervaringen waar
we trots op zijn:

Meer reviews

 • "Voor mij de ultieme win/win-situatie en een passend aanbod maakte het compleet!'' Germ verkocht zijn appartement in Emmen om het vervolgens weer terug te huren van de nieuwe eigenaar. "

  Germ uit Emmen Lees het hele succesverhaal
 • zelf huis verkopen raymond

  "Ik heb Koen de sleutel van het huis gegeven en de rest aan hem overgelaten. Achteraf gezien een heel goede beslissing, want het huis werd in no time verkocht. Zo kon ik in de huidige markt het meeste voordeel behalen!"

  Raymond uit Schiedam Lees het hele succesverhaal
 • huis verkopen en terughuren

  "Wij hebben via zelfwoonhuisverkopen ons huis verkocht. Dankzij goede gesprekken met Koen en een mooie prijs hebben wij besloten om door te zetten. Dankzij deze mogelijkheid werd ons huis snel verkocht. Koen is vriendelijk en denkt ook met je mee. Dit is en geeft een goed gevoel en dat bleek ook!"

  Maurice en Natalie uit Zoetermeer Lees het hele succesverhaal
 • jesse verkoopt zelf zijn appartement

  "Een betere ervaring kon ik niet hebben gehad. Na een goed en fijn gesprek besloten samen te werken. Binnen 3 dagen was mijn huis verkocht. Ik raad iedereen deze manier van verkopen aan! "

  Jesse uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal marco zelf woonhuis verkopen

  "Op maandag had ik een gesprek met Koen en hij legde direct een scherpe prijs neer. Op woensdag en donderdag hebben we vijf kijkers gehad en op vrijdag was het verkocht. En dat zonder voorbehoud van financiering. "

  Marco uit Ede Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal nadinio zelf huis verkopen zonder makelaar

  "Ik ben heel dankbaar dat het allemaal zo soepel en snel is gegaan. Daar wil ik Koen en Marlous echt voor bedanken."

  Nadinio uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal van joke die eigen huis verkoopt

  "Ik wilde graag een week hebben om te kunnen verhuizen. Dat hebben we zo geregeld met de sleuteloverdracht. Dat vond ik ook fijn aan de samenwerking met Koen. "

  Joke uit Schiedam Lees het hele succesverhaal

Zelf je huis verkopen? Ontvang nu een bod

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×