Huis verkopen onder de prijs

Mag ik mijn huis verkopen onder de prijs?

Wij krijgen bij Zelfwoonhuisverkopen vaak de vraag of een huis verkopen onder de prijs mag. Mensen willen bijvoorbeeld hun woning verkopen aan een familielid, zoals een zoon of dochter, en willen dit goedkoop kunnen doen. Echter mag dit niet zomaar. De Belastingdienst houdt dit in de gaten. Als er een woning voor een opvallend laag bedrag wordt verkocht, kan de Belastingdienst hier onderzoek naar gaan doen. En dat kan je een probleem geven. Toch zijn er wel mogelijkheden om jouw huis te verkopen onder de prijs. Wij vertellen je hier graag wat meer over.

zelfwoonhuisverkopen koen

Geschreven door: Koen Overschie

Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen.

Mogelijkheid om een huis te verkopen onder de prijs

Als je graag jouw huis wilt verkopen onder de prijs, is daar wel een mogelijkheid voor. Een verkoopbedrag dat lager is dan de WOZ-waarde, wordt als een schenking gezien. Over een schenking betaal je belasting, 10 tot 20 procent. Maar bij een schenking is er sprake van een bepaalde vrijstelling. Het is namelijk mogelijk om een deel belastingvrij te schenken aan iemand die jonger is dan 40 jaar. Als je dit deel van de WOZ-waarde afhaalt, kun je jouw huis verkopen onder de prijs. Hierbij moet je wel kunnen aantonen dat de schenking gebruikt is voor de aankoop van de woning of het aflossen van de hypotheek. Ook moet de persoon aan wie je schenkt jonger zijn dan 40 jaar en moet er beroep worden gedaan op verhoogde schenkvrijstelling.

huis verkopen onder de prijs

Wat als je meer schenkt?

Je kunt dus een bepaald deel belastingvrij schenken als je jouw woning wilt verkopen onder de prijs. Maar wat als je meer wilt schenken dat dit bedrag? Als de schenking meer is dan het belastingvrije deel voor de aankoop van de woning of het inlossen van de hypotheek, dan moet je hier wel weer schenkbelasting over betalen. Maar toch kan dit uiteindelijk voordeliger zijn.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

zelf je huis verkopen onder de prijs

De erfenis alvast ‘uitdelen’

Als je de koper, bijvoorbeeld jouw zoon of dochter, meer schenkt dan ben je feitelijk gezien de erfenis alvast aan het ‘uitdelen’. Jouw zoon of dochter zal nu minder hypotheek betalen, wat fijn is. En daar komt nog bij dat de schenkbelasting die hij of zij betaalt soms lager is dan de erfbelasting die betaalt zou moeten worden als jouw zoon of dochter later zijn of haar ‘erfdeel’ zou krijgen.

Meer weten? Neem contact op met Zelfwoonhuisverkopen.nl

Je kunt dus zeker wel jouw huis verkopen onder de prijs. Maar hiervoor moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Wil je hier meer over weten? Of wil je dat wij je helpen goedkoop jouw woning te verkopen? We horen het graag van je! Neem contact met ons op door te bellen naar 085 – 06 06 027 of een e-mail te sturen naar info@zelfwoonhuisverkopen.nl. Neem ook gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. We helpen je graag.

 • Snel je huis verkopen
 • Géén makelaarskosten
 • Lege en verhuurde woningen
 • Géén ontbindende voorwaarden
 • Flexibele overdrachtsdatum
Terug naar artikel overzicht

Reviews

trustpilot

Ervaringen waar
we trots op zijn:

Meer reviews

 • "Voor mij de ultieme win/win-situatie en een passend aanbod maakte het compleet!'' Germ verkocht zijn appartement in Emmen om het vervolgens weer terug te huren van de nieuwe eigenaar. "

  Germ uit Emmen Lees het hele succesverhaal
 • zelf huis verkopen raymond

  "Ik heb Koen de sleutel van het huis gegeven en de rest aan hem overgelaten. Achteraf gezien een heel goede beslissing, want het huis werd in no time verkocht. Zo kon ik in de huidige markt het meeste voordeel behalen!"

  Raymond uit Schiedam Lees het hele succesverhaal
 • huis verkopen en terughuren

  "Wij hebben via zelfwoonhuisverkopen ons huis verkocht. Dankzij goede gesprekken met Koen en een mooie prijs hebben wij besloten om door te zetten. Dankzij deze mogelijkheid werd ons huis snel verkocht. Koen is vriendelijk en denkt ook met je mee. Dit is en geeft een goed gevoel en dat bleek ook!"

  Maurice en Natalie uit Zoetermeer Lees het hele succesverhaal
 • jesse verkoopt zelf zijn appartement

  "Een betere ervaring kon ik niet hebben gehad. Na een goed en fijn gesprek besloten samen te werken. Binnen 3 dagen was mijn huis verkocht. Ik raad iedereen deze manier van verkopen aan! "

  Jesse uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal marco zelf woonhuis verkopen

  "Op maandag had ik een gesprek met Koen en hij legde direct een scherpe prijs neer. Op woensdag en donderdag hebben we vijf kijkers gehad en op vrijdag was het verkocht. En dat zonder voorbehoud van financiering. "

  Marco uit Ede Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal nadinio zelf huis verkopen zonder makelaar

  "Ik ben heel dankbaar dat het allemaal zo soepel en snel is gegaan. Daar wil ik Koen en Marlous echt voor bedanken."

  Nadinio uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal van joke die eigen huis verkoopt

  "Ik wilde graag een week hebben om te kunnen verhuizen. Dat hebben we zo geregeld met de sleuteloverdracht. Dat vond ik ook fijn aan de samenwerking met Koen. "

  Joke uit Schiedam Lees het hele succesverhaal

Zelf je huis verkopen? Ontvang nu een bod

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×