Stappenplan huis verkopen zonder makelaar

Zelf je huis verkopen: stappenplan

Stappenplan huis verkopen zonder makelaar? Als je denkt aan het verkopen van een huis, denk je waarschijnlijk al snel aan een makelaar. Een makelaar is traditioneel gezien de meest voor de hand liggende partner als het aankomt op het verkopen van een huis of appartement. Helaas kleven er aan het inhuren van een makelaar de nodige nadelen. Ten eerste is het vaak al een hele klus om een makelaar naar wens te vinden. Ten tweede onderteken je vooraf een koopoverdracht waarin de courtage wordt vastgesteld. Dit is het bedrag dat je aan de makelaar betaald als jouw woning verkocht is. Doorgaans is dat gemiddeld 1,6% van de prijs waar jouw woning voor verkocht wordt, met vaak nog een minimum aan bijkomende kosten.

Een makelaar neemt een boel taken op zich, maar deze kosten vaak ook een boel geld. Het is goed om je daarbij te bedenken dat een gemiddeld huis, op de huidige huizenmarkt vaak snel verkocht is. Een alternatieve optie is om zelf je huis te verkopen zonder makelaar. Wil jij je huis zelf verkopen zonder een makelaar? Lees hier dan ons stappenplan huis verkopen zonder makelaar.

zelfwoonhuisverkopen koen

Geschreven door: Koen Overschie

Koen is een van de mensen achter Zelfwoonhuisverkopen. Samen met zijn vrouw Marlous is hij Zelfwoonhuisverkopen gestart omdat iedereen zijn huis zelf kan verkopen én daarmee ook nog eens duizenden euro’s kan besparen.

Stappenplan huis verkopen zonder makelaar

Stap 1. Eerst kopen of eerst verkopen?

Heb je plannen om te verhuizen? Dan is de eerste beslissing die je moet maken: ga je eerst kopen of verkopen? De meest veilige optie is om eerst je huidige huis te verkopen en daarna pas een nieuw huis aan te schaffen. Of dit ook daadwerkelijk kan is echter ook afhankelijk van de woningmarkt op dat moment en je persoonlijke financiële situatie. Stel jezelf dan ook de vraag: ben ik in staat om (tijdelijk) de lasten van twee woningen te betalen? Heb je deze vraag voor jezelf beantwoord? Dan kun je verder naar de volgende stap van dit stappenplan.

Stap 2. Achterstallig onderhoud wegwerken

Als je huis nog veel achterstallig onderhoud heeft, dan kan dit mogelijke kopers afschrikken. Het is daarom verstandig om achterstallig onderhoud goed aan te pakken om je huis klaar te maken voor de woningmarkt. Zorg dus in je huis voor goed schilderwerk, het verwijderen van houtrot en het eventueel vervangen van een cv ketel. Vergeet echter ook de kleinere klussen niet zoals het repareren van een klemmende deur, een lekkende kraan of het reinigen van de goot en regenpijpen.

huis verkopen zonder makelaar met stappenplan van Koen en Marloes

Stap 3. Vraagprijs vaststellen

Om in een vlug tempo van je huis af te zijn, is het essentieel dat je een goede vraagprijs bepaalt. De vraagprijs bepaal je niet alleen aan de hand van de ligging van je huis en de staat waarin je huis verkeert, maar ook aan de hand van de huizen in de buurt. Onderzoek dus ook welke huizen te koop staan en voor hoeveel geld. Eventuele verkoopprijzen kun je opvragen via het Kadaster. Let er voor jezelf altijd op dat de vraagprijs van je huis niet hetzelfde hoeft te zijn als de waarde van je huis. Nadat je de vraagprijs hebt bepaald kun je verder met de volgende stap van het stappenplan.

Stap 4. Energielabel aanvragen

Bij deze stap van het stappenplan ben je verplicht om een energielabel aan te vragen. Het energielabel is bedoeld om een indicatie te geven van de energieprestatie van het huis. Dit kan variëren van A t/m G. Heeft je huis een A-label gekregen? Proficiat! Je huis heeft een goede isolatie en is energiezuinig en milieuvriendelijk. Voordat je je energielabel aanvraagt kun je verschillende dingen doen om je huis te verduurzamen. Dit maakt je huis aantrekkelijker voor potentiële kopers en het voegt waarde aan je huis toe.

Stap 5. Je huis klaar maken voor verkoop

Bij deze stap in het stappenplan is het verleidelijk om meteen bezichtigingen in te gaan plannen, maar wacht hier vooral even mee. Eerst moet je je huis nog verkoopklaar maken. Je hebt eventueel achterstallig onderhoud al verholpen, nu is het tijd voor vegen, poetsen en opruimen. Een netjes en opgeruimd huis staat namelijk vele malen beter voor mensen die komen bezichtigingen en op foto’s. Het is mogelijk om hiervoor een stylist in te huren die je huis voorziet van een neutrale inrichting. Je kunt tot slot ook een fotograaf inhuren voor het laten maken van professionele foto’s.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan!

huis verkopen zonder makelaar bezichtigen stappenplan

Stap 6. Bezichtigingen

Dan is het nu tijd voor bezichtigingen. Zonder makelaar heb je zelf de verantwoordelijkheid over het inplannen en begeleiden van bezichtigingen. Als alternatief voor bezichtigingen kun je natuurlijk ook een open huis organiseren. In dit geval stel je je huis beschikbaar voor geïnteresseerden voor een dag. Op deze dag (meestal ’s weekends) kunnen mensen dan zelf in en uit lopen en je huis bezichtigen. Het voordeel van een open huis is dat het de drempel verlaagt om langs te komen. Dit komt doordat mensen geen afspraak hoeven te maken. Beginnen de biedingen hierna binnen te komen? Dan is het tijd voor de volgende stap van dit stappenplan.

Stap 7. Onderhandelingen

In deze stap van het stappenplan ontvang je één of meerdere biedingen op je huis. Je hebt zonder makelaar zelf de leiding over de onderhandelingen. Beoordeel hier goed op welk bedrag je minimaal uit wilt komen en waar je eventueel bereid bent om de tegenpartij tegemoet te komen. Wil je je huis snel kwijt omdat je bijvoorbeeld al een nieuwe woning gekocht hebt? Heb dan diverse manieren paraat staan om tot een overeenstemming te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan flexibel zijn in de overdrachtsdatum.

Stap 8. Koopcontract

Zodra je bij de vorige stap tot een overeenkomst bent gekomen, kun je nu in het stappenplan het koopcontract opstellen. Doe dit altijd aan de hand van een (goed) voorbeeld om ervoor te zorgen dat alle (wettelijk verplichte) onderdelen in het koopcontract worden opgenomen. In het koopcontract moet sowieso worden opgenomen wat jij en de andere partij overeen zijn gekomen en zaken die door de koper worden overgenomen. Na het ondertekenen van de koopovereenkomst heeft de koper 3 dagen bedenktijd. Jij hebt als verkoper geen bedenktijd: je zit na het ondertekenen van het contract aan de verkoop vast.

koopcontract zelf huis verkopen stappenplan

Stap 9. Overdracht en verhuizing

Is de bedenktijd verstreken? Is de financiering rond? Gefeliciteerd, je huis is nu officieel verkocht! Dan is het bij de laatste stap van het stappenplan zaak om ervoor te zorgen dat je verhuisd bent op de overdrachtsdatum die je overeen bent gekomen met de koper. Bij de overdracht vindt een laatste inspectie plaats waarbij wordt gecontroleerd of je het huis oplevert zoals afgesproken. Als laatste bezoeken jullie de notaris waar jullie de transportakte ondertekenen en de koper de hypotheekakte. Zodra je de sleutels aan de koper hebt overhandigd is hij of zij officieel de eigenaar van de woning.

Hulp bij zelf je huis verkopen

Aan het stappenplan zelf je huis verkopen zonder makelaar is te zien dat hier toch nog behoorlijk wat bij komt kijken. Wil jij je huis snel verkopen maar zie je al dat werk dat erbij komt kijken niet zitten? Wil je ook niet voor een, vaak dure, makelaar gaan? Dan staat Zelfwoonhuisverkopen voor je klaar! Wij kopen het huis vanuit onze eigen middelen of via ons netwerk van investeerders voor een eerlijke prijs. Zo heb je zekerheid, veel gemak en bespaar je jezelf een heleboel kosten en risico’s.

Je huis binnen no-time verkocht

Wil je zelf je huis verkopen zonder makelaar en zonder al die stappen uit het stappenplan te moeten zetten? Bel dan gerust voor een vrijblijvend gesprek waarin we jouw situatie bekijken en bespreken hoe we je zo goed mogelijk kunnen helpen. Zie je het allemaal zitten na dit gesprek? Dan bekijken we samen je huis om de waarde in te schatten en al je andere wensen te bespreken. Tot slot doen we een passend bod op je huis. Accepteer je ons bod? Dan regelen we alle zaken die erna komen en jij hebt je huis verkocht zonder makelaar en verdere zorgen en kosten.

Meer informatie over je huis verkopen zonder makelaar

Wil je die stappen uit het stappenplan liever overslaan, maar wil je ook je huis verkopen zonder makelaar? Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij vertellen je graag meer over hoe wij je kunnen ontzorgen en je verder kunnen helpen. Je kunt ons bereiken door te bellen naar: 085 – 06 06 027. Je kunt ons ook een email sturen via info@zelfwoonhuisverkopen.nl. Voor meer vragen over het verkopen van een huis zonder bijkomstigheid van een dure makelaar kijk je op de website van Zelfwoonhuisverkopen.nl.

 • Snel je huis verkopen
 • Géén makelaarskosten
 • Lege en verhuurde woningen
 • Géén ontbindende voorwaarden
 • Flexibele overdrachtsdatum
Terug naar artikel overzicht

Reviews

trustpilot

Ervaringen waar
we trots op zijn:

Meer reviews

 • "Voor mij de ultieme win/win-situatie en een passend aanbod maakte het compleet!'' Germ verkocht zijn appartement in Emmen om het vervolgens weer terug te huren van de nieuwe eigenaar. "

  Germ uit Emmen Lees het hele succesverhaal
 • zelf huis verkopen raymond

  "Ik heb Koen de sleutel van het huis gegeven en de rest aan hem overgelaten. Achteraf gezien een heel goede beslissing, want het huis werd in no time verkocht. Zo kon ik in de huidige markt het meeste voordeel behalen!"

  Raymond uit Schiedam Lees het hele succesverhaal
 • huis verkopen en terughuren

  "Wij hebben via zelfwoonhuisverkopen ons huis verkocht. Dankzij goede gesprekken met Koen en een mooie prijs hebben wij besloten om door te zetten. Dankzij deze mogelijkheid werd ons huis snel verkocht. Koen is vriendelijk en denkt ook met je mee. Dit is en geeft een goed gevoel en dat bleek ook!"

  Maurice en Natalie uit Zoetermeer Lees het hele succesverhaal
 • jesse verkoopt zelf zijn appartement

  "Een betere ervaring kon ik niet hebben gehad. Na een goed en fijn gesprek besloten samen te werken. Binnen 3 dagen was mijn huis verkocht. Ik raad iedereen deze manier van verkopen aan! "

  Jesse uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal marco zelf woonhuis verkopen

  "Op maandag had ik een gesprek met Koen en hij legde direct een scherpe prijs neer. Op woensdag en donderdag hebben we vijf kijkers gehad en op vrijdag was het verkocht. En dat zonder voorbehoud van financiering. "

  Marco uit Ede Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal nadinio zelf huis verkopen zonder makelaar

  "Ik ben heel dankbaar dat het allemaal zo soepel en snel is gegaan. Daar wil ik Koen en Marlous echt voor bedanken."

  Nadinio uit Rotterdam Lees het hele succesverhaal
 • succesverhaal van joke die eigen huis verkoopt

  "Ik wilde graag een week hebben om te kunnen verhuizen. Dat hebben we zo geregeld met de sleuteloverdracht. Dat vond ik ook fijn aan de samenwerking met Koen. "

  Joke uit Schiedam Lees het hele succesverhaal

Zelf je huis verkopen? Ontvang nu een bod

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×